Podmorska interkonekcija sa Italijom najvažniji crnogorski projekat

index

Predsednik Odbora direktora „Crnogorskog elektroprenosnog sistema“ (CGES) gospodin Dragan Laketić izjavio je da je ovo akcionarsko društvo završilo 2015. godinu sa pozitvnim finansijskim rezultatom.

Kako je istakao, prošle godine je ovo akcionarsko društvo realizovalo projekat rekonstrukcije sistema električnih zaštita u vrednosti od 1,8 miliona evra, a što značajno povećava stabilnost i fleksibilnost prenosne mreže. Završen je projekat izgradnje trafostanice „Nikšić 2“ u vrednosti od 4,2 miliona evra, izmešten je dalekovod „Nikšić-Bileća“ iz reona Dragova Luka za šta je izdvojeno 0,6 miliona evra, a proširena je i trafostanica „Mojkovac“ za šta je bilo potrebno 1,1 miliona evra.

On je istakao i da je započet projekat podmorske interkonekcije između Crne Gore i Italije. U okviru ovog projekta, „Crnogorski elektroprenosni sistem“ ima obavezu da izgradi trafostanicu „Lastva“, dalekovod „Lastva-Čevo“ i dalekovod „Čevo-Pljevlja“. Dodao je da je ugovor za realizaciju projekta trafostanice „Lastva“ potpisan sa kompanijom „Siemens“ iz Beča, ugovor za dalekovod „Lastva-Čevo“ sklopljen je sa kompanijom „Iberdrol“ iz Madrida, a ugovor za dalekovod „Čevo-Pljevlja“ potpisan je sa konzorcijumom koga čine „Energoinvest“ iz Sarajeva i „Energomontaža“ iz Beograda.

Gospodin Lakić je naveo da je projekat podmorske interkonekcije sa Italijom najznačajniji projekat na kome će se raditi u narednom periodu.

Sandra Jovićević

foto: balkangreenenergynews.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti