Početnici u poljoprivredi – koliki je put od subvencija do profita

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede predložilo je američkoj Međunarodnoj razvojnoj finansijskoj korporaciji (DFC) tri projekta koja su za Srbiju važna, a koja se odnose na poljoprivrednike početnike i njihovo započinjanje posla, žensko preduzetništvo u poljoprivredi i prehrambenu industriju. Planirane su bespovratne pozajmice od 15.000 evra.

Vlado Kovačević iz Instituta za ekonomiku poljoprivrede rekao je da je u poslednjih nekoliko godina došlo do velikih promena u poljoprivredi i da smo „svedoci ulaska informacionih tehnologija, digitalizacije i robotike u poljoprivredu, kao i novih agrotehničkih metoda.“

Kome ovi projekti mogu da promene život, obezbede posao i donesu profit?

Važno je istaći da i početnici mogu da računaju na ove subvencije, ukoliko započnu posao u poljoprivredi ili prehrambenoj industriji.

„Prvi uslov je dobro znanje, da bi se uopšte započeo posao, dok je druga važna karakteristika ovog projekta dug period povrata investicija“, ukazao je Kovačević.

„Ako se uzme primer voćarske proizvodnje – nakon zasnivanja zasada poljoprivredniku će trebati tri do četiri godine da sačeka prvi prihod i to je nešto što se mora imati u vidu, ne može se brzo povratiti novac“, objasnio je Kovačević.

Prema njegovim rečima u Srbiji je u poslednjoj deceniji došlo je do velikog porasta cene poljoprivrednog zemišta – čak preko 10.000 evra po hektaru u Vojvodini.

Foto-ilustracija: Unsplash (David Holifield)

Govoreći o bespovratnoj pomoći, Kovačević kaže da iako ona sama po sebi nije dovoljna, u sklopu svih drugih mera – doneće osetni boljitak poljoprivrednicima.

Tri mere pomoći

Kaže da se radi o tri mere koje su predložene od strane Ministarstva poljoprivrede. Korisnici su mladi poljoprivrednici, obrazovani, žene preduzetnici – to su bespovratne vrste pomoći, ali postoji i treća mera pomoći u obezbeđivanju kredita, gde bi Republika Srbija učestovala sa 60 odsto, a poljoprivrednici sa 40 odsto.

Široka je namena kredita od kupovine mašina do kupovine poljoprivrednog zemljišta. Ministarstvo poljoprivrede dugi niz godina pomaže poljoprivrednicima kroz subvencionisane kredite.

Gratovni će se odnosti na stočarstvo, voćarstvo i povrtarstvo.

Olakšana registracija prerađivačkih kapaciteta 

Namena nove zakonske regulative, pravilnik koji reguliše preradu malih količina poljoprivrednih proizvoda je da se olakša registracija prerađivačkih kapaciteta za male proizvođače.

Registrovanje preradnih kapaciteta je često prekomplikovano: potrebna je oprema, objekti, tehnlolozi i to je često neisplativo za male proizvođače.

Prema njegovim rečima, ovom regulativom se ti uslovi pojednostavljuju zahvaljujući primerima pozitivne prakse iz zemalja Evropske unije gde su za male proizvođače i za njihov početak odobreni pravilnici kao u Srbiji.

Kovačević kaže da je Srbija na putu ka članstvu EU i na putu ka članstvu u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, što znači da ne možemo očekivati značajne tržišne intervnecije od strane države.

„Poljoprivredni imaju mogućnosti da sami utiču na promet. Neophodno je da se udruže, da zajednički uvedu grupne standarde kvaliteta proizvoda, to je nešto što se pokazalo kao dobra opcija i što je uticalo na smanjenje tržišnog rizika. Ističemo mogućnost da se proizvodi plasiraju u skopu aktivnosti ruralnog turizma„, zaključio je Kovačević.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti