Mašta i spretne ruke mogu svašta, dokazuje vredni Somborac

Foto-ilustracija: Pixabay

Tridesetogodišnji Somborac Endi Vaš, pored toga što se bavi humanitarnim radom i edukacijama u somborskom Crvenom krstu, poseduje talenat za pravljenje jedinstvenih lustera i lampi, i to od, nećete verovati – odbačenih predmeta svojih sugrađana.

Stari, naizgled neupotrebljivi, drveni predmeti, ako se nađu u rukama dobrog majstora mogu da dobiju sasvim novu namenu. Za tako nešto potrebni su mašta i spretne ruke.

„Najbitniji su ideja i vizija, šta tačno želiš da napraviš od predmeta koji ti je na raspolaganju. Ipak, dešava se da sama vizija nekad ne bude ispoštovana do kraja – započnem sa izradom, a onda mi usput padne na pamet neka nova ideja i na kraju dobijem konačan proizvod sa kojim sam zadovoljan više nego sa početnim“, kaže Endi Vaš iz Sombora.

Zanat je učio od oca, koji je stolar. Kao dete je dosta vremena provodio u radionici i tako učio tehniku obrade drva na licu mesta.

„Kada nađem stari, odbačeni točak koji izgleda neupotrebljivo, i onda uložim u njega dosta truda i rada i on na kraju zasija – e, to me najviše ispunjava“, dodaje kreativni Somborac.

Foto-ilustracija: Pixabay

Kao i svaki majstor, najmanje stvari je napravio za sebe i tek poneki predmet je ostao u radionici. Ljudima se sviđa ideja ovih neobičnih lustera, pa je imao i porudžbinu da izradi kompletnu rasvetu za jednu kuću.

Stranicu sa svojim radovima na društvenim mrežama je nazvao „Made with love“  jer sve rukotvorine nastaju  iz srca.

„Koliko puta krenem nešto da pravim za sebe, pa se to nekome dopadne i naravno, kao što i samo ime stranice govori, to i poklonim nekome od srca jer to nekog čini srećnim“, priznaje Endi.

Za jedan luster mu u proseku treba tri do sedam dana rada, ali, pre svega, vreme provedeno u radionici za Endija predstavlja odmor nakon napornog dana. Neko se opušta uz knjigu, muziku, a Endi uz čekić, dleto i nove kreacije od drveta.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti