Početak rada Nacionalne laboratorije za bezbednost hrane u Srbiji

Foto-ilustracija; Unsplash (Vishang Soni)

Nacionalna laboratorija Srbije za bezbednost hrane u Batajnici, nakon dobijanje akreditacije, počela je da radi 20. decembra u okviru Direkcije za nacionalne referentne laboratorije, čime je u potpunosti zaokružen sistem bezbednosti hrane u Srbiji.

Kako je istakao ministar poljoprivrde Srbije Branislav Nedimović, na taj način država je dobila krovnu instituciju za ispitivanje svih vrsta prehrambenih proizvoda, kao i kontrolu rada ostalih laboratorija na teritoriji Srbije.

„Nakon 20 godina Srbija je dobila akreditaciju za laboratoriju za bezbednost hrane i za fitosanitarnu labaratoriju sa bankom biljnih gena, a pre godinu dana za bezbednost mleka. Sad su te laboratorije ‘srpski generalštab’ za bezbednost hrane“, kazao je Nedimović prilikom obilaska Direkcije za nacionalne referentne laboratorije.

U izgradnju i opremanje Direkcije za nacionalne referentne laboratorije, u čijem sklopu radi više laboratorija, do sada je, kako je naveo Nedimović, uloženo oko 20 miliona evra.

Od tog novca, EU je dala 7,5 miliona evra bespovratnih sredstava, a ostatak je obezbedila Vlada Srbije iz budžeta.

Prema njegovim rečima, u laboratorijama Direkcije moći će da se kontroliše sve – voće, povrće, mleko, meso, seme.

Foto-ilustracija: Unsplash (Brian Suman)

Laboratorije će, pored ostalog, kontrolisati da li u hrani ima pesticida, teških metala, veterinarskih lekova, mikotoksina.

„Otvaranje Nacionalne laboratorije za bezbednost hrane je bilo uslov da se bezbednost hrane dodatno unapredi“, kazao je on.

Nedimović je najavio da će sada moći da počne i kontrola svih privatnih laboratorija u zemlji koje se bave ispitivanjem kvaliteta hrane.

Dodao je da će biti onemogućen svaki vid nepravilnosti po pitanju bezbednosti hrane i prilkom uvoza, ali i prilikom izvoza.

Ministar poljoprivrede je istakao da je sve urađeno kako bi se izbeglo da onaj koji uveze hranu njenu laboratorijsku kontrolu radi preko povezanog lica.

Foto-ilustracija: Unsplash (Annie Spratt)

Kao primer ko bi sve mogao da ima korist od laboratorije, Nedimović je naveo proizvođače maline, jednog od najvećih izvoznih aduta Srbije.

„U laboratoriji imamo i akreditovanu metodu za kontrolu prisustva norovirusa“, kazao je Nedimović i ukazao da će proizvođači pre izvoza moći da kontrolišu da li tog virusa ima u malinama.

Dodao je i da su evropske institucije, upravo zbog laboratorije u Batajnici, predložile da se proizvodi iz Srbija izuzmu iz kontrole na prisustvo norovirusa.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kazao je da je proces akreditacije završen i da Srbija sada ima zaokružen mehanizam za kontrolu kvaliteta hrane, što je važno i za potrošače u Srbiji, i u EU.

Fabrici je podsetio da se blizu 70  osto izvoza hrane iz Srbije plasira na tržište Evropske unije, zbog čega zemlje EU žele da budu sigurne da je proizvodnja usklađena sa svim standardima bezbednosti i kvaliteta.

Izvor: EurActiv

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti