Počeli pripremni radovi na izgradnji petlje Petlovo brdo, isečeno 160 stabala u šumi Borići

Pripremni radovi na izgradnji petlje Petlovo brdo počeli su uprkos protesta građana Rakovice, potvrđeno je iz Puteva Srbije.

Foto-ilustracija: Pixabay

Ostvarenje ovog projekta završetak je dela obilaznice oko Beograda i, kako kažu u Putevima Srbije, predstavlja eliminisanje opasnog mesta, takozvane crne tačke na Ibarskoj magistrali. Posle toga će, dodaju, milion putnika koji godišnje prolaze ovom trasom konačno moći bezbedno da uđe u Beograd.

Građani su se pobunili zbog seče drveća iz šume Borići, navodeći da je posečeno više stabala nego što je projektom planirano. Iz Puteva demantuju ovu informaciju, naglašavajući da je posečeno manje stabala.

– Nakon ograđivanja gradilišta, izvođač radova MBA Ratko Mitrović pristupio je seči stabala. Prema javno dostupnim planovima posečeno je ukupno 160 od planiranih 260 stabala, znači, sačuvano je još 100 stabala – kažu iz ovog javnog preduzeća.

– Kao društveno odgovorno preduzeće predviđeno je intenzivno pošumljavanje preostalog dela šume Borići uz izgradnju dečijeg igrališta i zida za zaštitu od buke.

Podsetimo, pre nekoliko godina desila se prva blokada projekta zbog seče šume Borići. Udruženje građana Petlovo brdo blokiralo je izgradnju sa ciljem da skrene pažnja na ekološke i socijalne uticaje projekta.

– Tokom pregovora sa stanovnicima naselja Petlovo brdo koji su trajali više od pet godina, postigli smo kompromis uz posredovanje Evropske investicione banke i u februaru 2016. godine potpisan je sporazum sa predstavnicima građana, te u skladu sa istim izvršena je izmena prvobitnog projekta – objašnjavaju iz Puteva Srbije.

Oni dodaju da je poštujući procedure međunarodnih finansijskih institucija, JP Putevi Srbije organizovalo više javnih konsultacija u cilju objektivnog informisanja građana, gde su stanovnici Petlovog brda shvatili značaj i potrebu izgradnje petlje.

– Odustajanjem od gradnje direktne i indirektne rampe u zoni park šume Borići sačuvano je više od 1.500 stabala i preko 90% park šume ostaje isto kao što je i bilo, a projektom je predviđen i bezbedan priključak na Ibarsku magistralu svim stanovnicima ovog dela grada.

Izvor: eKapija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti