Počela reciklaža PET otpada u Vrbasu

pet otpad reciklaža

Prošle nedelje u opštini Vrbas započelo je prikupljanje iskorišćene PET ambalaže. Ovu akciju pokrenulo je Javno komunalno preduzeće „Standard“ iz Vrbasa, a planirano je da se iz 16 hiljada domova prikupi ova ambalaža.

U Vrbasu će se otpad prikupljati druge i četvrte subote u mesecu, dok će u selima ove opštine biti organizovano sakupljanje otpada jednom u toku meseca i to prve subote u mesecu.

JKP „Standard“ iz Vrbasa u saradnji sa preduzećem za reciklažu plastike „Greentech“ d.o.o. iz Novog Sada podeliće i 20 hiljada promotivnih flajera u okviru kampanje „Radimo što i čitav svet, umesto da zagađujemo reciklirajmo PET“. U okviru iste kampanje i učenici u opštini Vrbas imaće priliku da se edukuju o značaju reciklaže i zaštiti životne sredine.

Inače, u Republici Srbiji reciklira se tek oko 50 odsto plastične ambalaže, dok se preostali deo odlaže na deponije.

Opština Vrbas jedna je od malobrojnih opština u Srbiji koja je pokrenula program sakupljanja i recikliranja ovakvog otpada, dok je preduzeće „Greentech“ jedan od lidera u reciklažnoj industriji i svojom sakupljačkom mrežom pokriva oko 80 odsto Republike Srbije.

Sandra Jovićević

foto: potrosac-in.org.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti