Počela Mediteranska nedelja čišćenja obala

Jedanaest nevladinih organizacija, nacionalnih operatera programa Blue Flag (Plava zastavica) sa Kipra i Malte, iz Portugala, Španije, Francuske, Italije, Slovenije, Grčke, Turske, Izraela i Crne Gore, ponovo su udružile snage kako bi organizovale Mediteransku nedelju čišćenja obala početkom jula 2019. godine.

Foto: pixabay

Oni pozivaju decu, roditelje i druge pojedince, lokalne zajednice i nevladine organizacije da udruže snage i da od 1. do 7. jula daju svoj doprinos u Mediteranskoj nedelji čišćenja obala.

„Zajedno, kao region, možemo napraviti nešto bitno za naše resurse, našu ekonomiju i našu okolinu.

Pokažimo ostatku sveta, posvećenost Plave zastavice čistom moru i obalama.

Pridružite nam se pod sloganom ‘Briga za more koje nas ujedinjuje'“, poručuje koordinator Plave zastavice u Crnoj Gori i izvršni direktor NVO „EKOM“ Saša Karajović.

Mnogi su svesni zagađenja mora i toga da plastika završava u našim lancima ishrane i uništava mnoge vrste. S obzirom na to da je Mediteran jedna od najpopularnijih turističkih destinacija, ali i jedna od najnaseljenijih regija, problemi poput otpada u moru su u porastu.

„U poslednjih nekoliko godina, više morskih životinja je ugroženo otpacima koji ne poznaju nacionalne granice.

Plutaju iz jedne zemlje u drugu, često završavaju na obalama i plažama drugih mediteranskih zemalja.

Zbog toga se koordinatori Plave zastavice u mediteranskom regionu ponovo okupljaju, ne samo radi podizanja svesti, već i zbog preduzimanja konkretnih akcija.

Plava zastavica, kao i svi programi Fondacije za ekološku edukaciju (FEE), vodi ka osnaživanju građana, lokalnih vlasti, turista i svih korisnika plaža da preuzmu aktivnu ulogu. Svest sama po sebi nije rešenje za postojeće plutajuće otpatke“, navodi Karajović.

Ovogodišnju inicijativu pohvalila je i Evropska komisija za njen proaktivan pristup, a posebnu poruku je uputio evropski komesar za životnu sredinu, pomorstvo i ribarstvo Karmen Vela.

Izvor: Radio Jadran

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti