Planovi za revitalizaciju Velikog bačkog kanala kod Sombora

Foto: Wikipedia/Pajkmen

U planu je revitalizacija deoniceVelikog bačkog kanala kod Sombora i tim povodom su se sastali direktor Javnog vodoprivrednog preduzeća “Vode Vojvodine”, Srđan Kružević i gradonačelnik Sombora Antonio Ratković.

Na sastanku je dogovoreno da će se prvo revitalizovala deonica kanala sa desne strane od Apatinskog mosta i izgradila inspekcijska staza na drugoj obali kanala, koju će moći i građani da koriste za rekreaciju i pecanje, navedeno je u saopštenju.

“Protok je trenutno 18 kubnih metara u sekundi, a trebalo bi da bude 35. Potrudićemo se da u narednom periodu iz sopstvenih sredstava ili preko odgovarajućih fondova uložimo dodatna sredstva i obezbedimo dodatne količine vode iz Bezdana. Radove na revitalizaciji kanala ćemo početi vrlo brzo, a već sledeće godine planiramo nastavak aktivnosti kako bi kompletan kanal od Vrbasa do Bezdana bio očišćen”, rekao je Kružević i dodao da  je protok vode u kanalu mnogo manji od optimalnog, pogotovo za potrebe navodnjavanja.

Gradonačelnik Sombora istakao je da zapušteni kanali svakako nisu nikome cilj, što će svakako značiti kako Vodoprivrednom preduzeću, tako i poljoprivrednicima:

“Ono što je bitno je da se na ovoj trasi u dužini od 820 m3 nalazi naše kupalište Štrand, što će svakako značiti da ova deonica bude lepša, čistija i bolja”, rekao je Ratković.

Direktor JVP “Vode Vojvodine”, Srđan Kružević, izjavio je da se čišćenjem Velikog bačkog kanala kroz Sombor nastavlja revitalizacija ovog kanala započeta još 2014. godine. Počelo se od Vrbasa, Kule, Crvenke, Malog Stapara prema Somboru.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti