Pirot lider korišćenja toplotne energije iz biomase

Foto-ilustracija: Pixabay

Grad Pirot je kroz privatno-javno partnerstvo realizovao program zamene kotlova na lož ulje kotlovima na biomasu u četiri škole, dragoceno je iskustvo za ostale opštine, rečeno je na skupu „Kako uspešno i efikasno realizovati prelazak na korišćenje toplotne energije iz biomase u javnim objektima?“.

– Predstavnici lokalne samouprave sada mogu da vide rezultate i koriste iskustvo Pirota i Priboja, koji su pioniri u realizaciji ovakvih projekata i pravi primeri dobre prakse, rekla je stručni savetnik programa GIZ „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“ Milica Vukadinović.

Skup „Kako uspešno i efikasno realizovati prelazak na korišćenje toplotne energije iz biomase u javnim objektima?“ održan je u Beogradu u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje u organizociji Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

– Posle prvog dela grejne sezone, tokom koje su se četiri škole u Pirotu grejale na biomasu, procenjene su uštede od 20 do 25 odsto u isporuci i troškovima energije. Do kraja finansijske godine, kada ćemo moći da finalizujemo rezultate, očekujemo da će ušteda ostati u okviru tih procenata“, rekao je na skupu kome su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava iz cele Srbije, energetski menadžer Grada Pirota Bojan Ivković.

Inače, postoji više od 20 lokalnih samouprava u Srbiji koje su zainteresovane da realizuju projekte prelaska na biomasu u javnim objektima, u čemu im tehničku podršku pruža GIZ.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti