Pet novih brana na novopazarskim rekama

470o_1466698998_1381463252Sredstvima Evropske unije i Vlade Švajcarske, preko razvojnog programa Evropski PROGRES, u okolini Novog Pazara radi se na izgradnji pet novih mini brana, i na pošumljavanju 50 hektara zemlje. Radove na Kruševačkoj i Cvrnjskoj reci obišao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac sa saradnicima, kako bi se detaljnije upoznao sa radovima koji se istovremeno izvode na pet lokacija.

Pet novih mini brana i buičnih pregrada koje se rade na Cvrnjskoj, Kruševačkoj, Sebečevskoj, Ljudskoj reci, te Jusuf potoku finansiraju se sredstvima Evropske unije i Vlade Švajcarske, preko programa Evropskog PROGRESA. Predviđeni iznos premašuje 220 000 eura.

Reč je o završnoj fazi projekta uređenja toka reke Raške, u cilju zaštite od poplava, kao i antierozivnim merama koje su se i ranijih godina kroz slične aktivnosti sprovodile u Novom Pazaru.

Gradonačelnik Nihat Biševac uveren je da će, kako se to već pokazalo, brane u velikoj meri zaštititi grad od poplava, a da će radovi biti završeni pre predviđenog roka.

Podsetimo, brane koje su urađene na rekama Trnavica, Ljudska i Banjska u okviru projekta vrednog 400 hiljada eura, čiji je najveći deo finansirala Evropska unija, spasile su meštane Novog Pazara poplava.

Nastavak realizacije projekta izgradnje pet brana i pošumljavanje 50 hektara zemljišta dogovoren je na sastanku u Novom Pazaru početkom juna ove godine, kada je gradonačelnik Nihat Biševac bio domaćin delegaciji 16 zamenika ambasadora evropskih zemalja. Delegaciju je predvodio  zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Oskar Benedikt.

Izvor: novipazar.rs

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti