Pet-friendly EV za buduće usamljene generacije?

Foto: Sejoon Kim

Ljudima je najteže da se prihvate načela „živi i pusti druge da žive“ pa često čujemo kritike na račun ljubitelja životinja čija briga o ljubimcima prelazi granice društvenih normi. Što se mene tiče, poštujem svačiji izbor dokle god i ljubimac uživa u privrženosti svoga vlasnika koji mu oblači haljinice, lakira nokte i pravi frizure.

Iako se ne bih složila sa uvreženim mišljenjem da je tretiranje ljubimaca kao malih božanstava bolest savremenog društva (setimo se renesansnih slika dugodlakih mačaka koje se baškare na plišanim jastucima), ipak je prizor koji se nekada mogao videti samo na plemićkim dvorovima danas prisutan u većini domova gde životinje uživaju sva prava ostalih članova porodice.

Oni, koji se najradije ne bi odvajali od svojih četvoronožnih prijatelja, možda će uskoro moći da nabave pet-friendly električno vozilo jer je koncept jednog takvog upravo predstavljen.

Renault Pet Communication Device je električni automobil podeljen u dve kabine – prva za vlasnika, druga za ljubimca. I dok vozač ima svu neophodnu komociju u svom delu vozila, četvoronožni saputnik može bezbrižno da drema u gotovo nečujnom autu i igra se u personalizovanom mini-igralištu.

Foto: Sejoon Kim

Inspirisan onime što je svojstveno mlađim generacijama – mnogo vremena provedenog  na društvenim mrežama, preferiranje virtuelnog umesto stvarnog, naglašen individualizam i, kao posledica svega toga, usamljenost, dizajner  Sedžon Kim predstavio je koncept Renoa koji bi trebalo da isprati sve aspiracije savremenog čoveka.

Međutim, iako cenim plemenite namere tvorca koncepta i verujem da ima onih kojima se dopada ideja o pet-friendly vozilu, problem je u tome što ovaj automobil nije human-friendly. Tačnije, u vozilu ima mesta samo za jednu osobu i jednog ili dva ljubimca što automatski isključuje mogućnost interakcije sa drugim ljudima.

To, naravno, nije problem, ali jedini pravi lek za usamljenost  je socijalizacija sa drugim ljudima, pa se bojim da ovaj koncept može da nas gurne dublje u samoću, umesto da nas izbavi iz nje.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti