Partnerstvo između Srbije i pokrajine Baden-Virtemberg iz oblasti OIE

biomasa garfondapv.org.rs

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije gospođa Snežana Bogosavljević Bošković sastala se 24. aprila 2015. godine u Briselu sa ministrom životne sredine, klime i energetike nemačke pokrajine Baden-Virtemberg gospodinom Francom Unterštelerom.

Nakon sastanka gospođa Bogosavljević Bošković izjavila je da će Srbija i ova nemačka pokrajina narednih meseci raditi na pilot projektu bioenergetskog sela koje će koristiti biomasu za proizvodnju električne energije. Ona je istakla i da je u toku zajednički projekat održivog tržišta biomase ova dva ministarstva čija je vrednost 8 miliona evra. Podsetila je da se projekat sprovodi uz finansijsku podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), a da bi trebalo da bude završen do 2017. godine.

Prema njenim rečima, cilj partnerstva između Republike Srbije i nemačke pokrajine Baden-Virtemberg jeste stvaranje uslova za razvoj energetskog sektora u Srbiji i regionu, čime bi bili ostvareni ciljevi iz oblasti zaštite životne sredine, obnovljivih izvora energije i klimatskih promena.

Sledeći sastanak će biti održan u novembru 2015. godine.

Sandra Jovićević

foto: garfonddapv.org.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti