Park prirode „Mrtvaje gornjeg Potisja” postaje zaštićeno područje

Foto: ilovezrenjanin.com

Ministarstvo zaštite životne sredine izdalo je obaveštenje o postupku pokretanja zaštite prirodnog područja II kategorije, kao Park prirode „Mrtvaje gornjeg Potisja”.

Park prirode „Mrtvaje gornjeg Potisja” nalazi se u severnoj Vojvodini na teritoriji opština Kanjiža, Senta i Čoka. Park prirode čine četiri odvojena lokaliteta u priobalju Tise – mrtvaje Mrtva Tisa naspram Đale (Horgoška mrtvaja) i Pana uz desnu i mrtvaje Budžak i Batka uz levu obalu reke.

Prema strukturi površina katastarskih opština po vlasništvu, od ukupnih 305,33 ha u državnoj svojini je 95,10 odsto, u privatnoj 3,91 odsto, u društvenoj 0,33 odsto, dok drugim oblicima vlasništva pripada 0,66 odsto površina u zaštićenom području.

Na području PP „Mrtvaje gornjeg Potisja” propisani su režimi zaštite II i III stepena i određena je zaštitna zona površine 2405,16 ha.

Prema Pravilniku o kriterijumima vrednovanja i postupku kategorizacije zaštićenih područja PP „Mrtvaje gornjeg Potisja”, svrstava se u II kategoriju – pokrajinskog/regionalnog, odnosno velikog značaja.

Prema Uredbi o ekološkoj mreži područje predviđeno za zaštitu je deo ekološkog koridora od međunarodnog značaja reke Tise u Republici Srbiji.

Postupak zaštite prirodnog područja pokrenut je dana 25. aprila 2013. godine, kada je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode dostavio studiju zaštite Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, kao nadležnom organu AP Vojvodine.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti