Pariskim parkovima neće nedostajati komposta

Foto-ilustracija: Pixabay

Pariska gradska uprava odlučno sprovodi mere očuvanja okoline, pa je tako ove godine započela akciju brodskog prevoza suvog lišća.

Umesto kamionima, više od 100 tona sakupljenog suvog lišća, po prvi put, prevezeno je brodom iz Bersija u severozapadno predgrađe Žanvilije gde će se reciklirati na najprirodniji način i iskoristiti za dobijanje komposta.

U Parizu se svake godine sakupi oko 450 tona suvog lišća, koje će se kao vredan biljni otpad, odsad još bolje koristiti. Prizori raznobojnog jesenjeg lišća vrlo su poetični i romantični, posebno u Parizu poznatom kao „gradu ljubavi“, ali jednom kada lišće padne na tlo ulice postaju klizave i opasne. 

Suvo lišće u Parizu se skuplja pomoću mašina i ručno, a ove godine veliki deo ovog biljnog otpada imaće novu svrhu. Prvih stotinu tona suvog lišća biće kompostirano u luci Žanvilije.

Rečnim prevozom uticalo se i na smanjenje štetnih emisija gasova u saobraćaju. Kompost koji se dobije obradom lišća, biće korišćen za uređenje i održavanje zelenih površina, kao i za potrebe pariskih urbanih farmi.

Planirano je da kompost napravljen ove godine prvo bude testiran, jer lišće koje je skupljeno sa javnog prostora, može da sadrži i drugi otpad. Jedno je sigurno, suvo lišće iz ovog grada viće neće biti spaljivano, a kako je prošle godine posađen veliki broj stabala pariskim parkovima i zelenim površinama sigurno neće nedostajati komposta.

Izvor: ekovjesnik

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti