Panel diskusija: Klimatska akcija u Srbiji i COP28

Foto-ilustracija: Pixabay

U okviru projekta Klimatski forum 22. novembra od 18 do 19.30 časova biće održana panel diskusija Klimatska akcija u Srbiji i COP28.

Temperature na Zemlji obaraju rekorde iz godine u godinu. Globalne i nacionalne politike u oblasti klimatskih promena se sve više „zaoštravaju“, ciljevi se rapidno menjaju, i sve je usmereno ka jednom cilju – zadržati globalno zagrevanje ispod 1,5 stepeni celzijusa. Sa druge strane, brojne zemlje su već pogođene klimatskim promenama i njihova iskustva pokazuju da će brzina prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove imati značajnu uticaj na društvene zajednice i ekonomije širom sveta, navodi se u saopštenju.

Planeta se u proseku već zagrejala za 1,2 stepena, ali globalno zagrevanje nije ravnomerno raspoređena pojava. Srbija se zagreva brže od svetskog proseka, kao i ceo mediteranski pojas. U nekim delovima Srbije, prosečna temperatura je porasla za 1,8 stepeni. Za ovo postoje vrlo konkretni pokazatelji – u periodu od 1961. do 1990. godine smo imali samo tri sušne godine, dok je u periodu od 2011. do 2020. godine skoro svaka druga godina bila sušna.

Učesnici panel diskusije su: Prof. dr Vladimir Đurđević – redovni profesor na Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Mirjana Jovanović – programska menadžerka u Beogradskoj otvorenoj školi u programskoj oblasti Energija, klima, i životna sredina i Slobodan Perović – konsultant u oblasti zaštite životne sredine i OIE, dok je moderator Vladan Šćekić – Centar za unapređenje životne sredine. Oni će pokušati da procene kvalitet nacionalnog zakonodavstva u ovoj oblasti, kao i brzinu implementacije postojećih politika u oblasti ublažavanja i prilagođavanja na klimatske promene

Osvrnuće se i na Izveštaj iz senke Koalicije 27, koji je nedavno objavljen, kao i na očekivanja od predstojeće Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP28), koja će biti održana od 30. novembra do 12. decembra.

Panel diskusija uživo se održava – Prostor Miljenko Dereta, Dobračina 55, a biće moguć i direktan prenos na Green Fest – Belgrade.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti