Pančevci katamaranom očistili Tamiš i Dunav!

Foto: Turistička organizacija Pančevo

Nepovoljni vremenski uslovi i visok vodostaj uticali su na gomilanje PET ambalaže, granja i stabala u Tamišu u području kod Pančeva. Povrh toga, reku su do juče prljali i ostaci otpada koji je pre dvadesetak dana stigao iz Rumunije. Danas to više nije slučaj.

Turistička organizacija Pančevo, koja upravlja gradskim katamaranom Panuka, se juče, 29. maja, aktivno uključila u čišćenje reke, pre svega izvlačeći ogromna debla i otpad. Pored katamarana, učestvovao je i skuter.

Otpad je uklanjan u delu Tamiša od Brodoremonta pa dalje nekoliko kilometara do ušća u Dunav, kod pančevačkih svetionika.

Foto: Turistička organizacija Pančevo

Više od 30 kubika raznog krupnog otpada i plastične ambalaže ostalo je zaglavljeno uz splavove, nedaleko od ušća Tamiša u Dunav, te je jučerašnja gradska akcija u sklopu evropske manifestacije Dan Dunava bila idealna prilika da se očisti ušće.

Dan Dunava se obeležava u 14 zemalja podunavskog sliva, a  njegovom obeležavanju se, organizovanjem ekoloških, umetničkih i sportskih aktivnosti, pridružilo i Pančevo.

Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije Pančevo, ličnim primerom je pokazao kako se voli reka i svoj grad i od 10 do 16 sati je sa svojim saradnicima bio u vodi i izvlačio otpad iz vode.

Foto: Turistička organizacija Pančevo

„Turistička organizacija Pančevo se i ove godine priključila u akciju čišćenja Tamiša u okviru gradske manifestacije Dan Dunava, ali ovaj put mnogo aktivnije. Nismo čistili samo Tamiš već i deo Dunava, posebno kod ušća oko Svetionika. Ono što je nama najbitnije je da deo Tamiša i Dunava bude plovan jer imamo svakodnevne vožnje katamaranom kako naših sugrađana tako i turista koji dolaze u Pančevo. Tokom današnje akcije izvukli smo debla i grane iz reke, koja se nalaze na plovnom putu u Tamišu, onemogućavaju bezbednu vožnju katamaranu i ostalim učesnicima u saobraćaju na vodi“, objasnio je Stoilković.

Foto: Turistička organizacija Pančevo

Osim plastične ambalaže, kesa i drugog plutajućeg otpada iz reke su izvučena i velika stabla i drugi drvni otpad koji je nataložen uz splavove i obalu u delu kod Brodoremonta i dalje ka ušću Tamiša u Dunav. U izvlačenju su pomogli i đaci Tehničke škole.

Dušan Antonijev, kapetan katamarana Panuka, je veoma zadovoljan što je za nekoliko sati rada uklonjena veoma velika količina nataloženog otpada koji je 5. maja stigao iz Rumunije i ovde se zadržao.

Foto: Turistička organizacija Pančevo

„Sav taj otpad ružio je izgled reke i obale i turisti koji po prvi put plove Tamišem mogu da pomisle da je to tako uvek. Mi dnevno imamo nekoliko turističkih vožnji po Tamišu i onda sam prinuđen da se šalim i objašnjavam kako je Tamiš uglavnom čist, ali da je to otpad koji nam je stigao iz Evropske unije. Morate da okrenete na šalu, da ne bi gostima delovalo kao nebriga grada. Mi volimo ovaj grad i našu reku i rado smo odvojili vreme danas da očistimo što je više moguće tog otpada iz rečnog korita. Posebno je važan ekološki segment, jer tu je bilo nataloženo dosta plastike i flaša, ko zna šta se u njima nalazilo i kakvih hemikalija i ulja, te je svakako bilo dobro da se skloni iz reke. Uklonili smo sigurno više od 90 odsto nataloženog otpada“, rekao je Antonijev.

Za Pančevo je Tamiš sve značajniji, posebno zato što je od 2017. godine, kada je nabavljen katamaran, povećan broj domaćih i stranih turista.

Godišnje se, u vreme sezone, preveze nekoliko hiljada putnika koji žele da vide Pančevo s reke, kao i jedinstvene svetionike, koji su već 110 godina kapije grada i kao par jedinstveni duž celog toka Dunava.

Izvor: Turistička organizacija Pančevo

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti