Pametni stanovi po meri građana

Foto: ABB

Stanovnici naselja Novi Dorćol u Beogradu koriste sve benefite koje im omogućava ABB-free@home sistem. U njihovim pametnim domovima gotovo svi sistemi su automatizovani, a upravljanje je krajnje jednostavno. Dovoljan je jedan klik na daljinskom upravljaču, tastaturi, mobilnom telefonu ili putem ugrađenih senzora, glasom ili tajmer fukncijom kako bi se pokrenuo ABB-free@home sistem. 

Ceo sistem je osmišljen tako da za kućnu automatizaciju nisu neophodni programeri, već korisnici sami programiraju ponašanje stana ili kuće. Uz to, aplikacija je na srpskom jeziku.

“Sve više naših klijenata želi da živi u skladu sa svetskim standardima i da prati tehnološka dostignuća. Stoga i mi kao investitor pratimo svetske trendove. Svi stanovi u kompleksu Novi Dorćol faza 1 opremljeni su  ABB-free@home sistemom koji korisnicima pruža potpuni komfor i omogućava im da kontrolišu sve fukncije samostalno, i to naravno uz konstantnu podršku”, objašnjava Dubravka Gaković, direktor prodaje Deka Inženjeringa.

Brojne su prednosti ABB-free@home sistema, osim uštede energije, korisnici mogu da povežu i druge nezavisne sisteme, koji imaju mogućnost pobezivanja, poput malih kućnih aparata.

Pročitajte još:

Ivan Patenković, glavni elektroinženjer i partner CMD Cons Engineering-a ističe koliko je projektantima ovakvih savremenih sistema elektroinstalacija veoma bitna pouzdanost i bezbednost.

“Pouzdanost se ogleda u tome da je ABB brend koji postoji već 100 godina i sigurno je da će biti tu još dugi niz godina da pruži podršku i sve ono što je potrebno krajnjem korisniku. Sa druge strane bezbednost se ogleda u tome što u je domenu savremenih internet komunikacija, sve višestruko obezbeđeno od spoljnih upada”, dodaje Ivan Patenković.

Sistem ABB-free@home razvijen je u skladu sa potrebama kako novih objekata, tako i onih koji se renoviraju. 

Dejan Dešić, menadžer prodaje segmenta zgradarstvo, transport i infrastruktura kompanije ABB, objašnjava da sistem može kontrolisati i upravljati klimatizacijom, odnosno grejanjem i hlađenjem, rasvetom, kao i roletnama ili žaluzinama.

ABB free@home može da snima vaše ponašanje tokom sedam dana, a nakon toga, ukoliko odete na odmor, ili niste prisutni u objektu, može simulirati vaše prisustvo paljenjem i gašenjem svetla, spuštanjem i podizanjem roletni”, objašnjava Dejan Dešić.

Sigurnost je glavna prednost ovog sistema, a kako bi korisnici u potpunosti bili bezbrižni na raspolaganju im je podrška, kako unutar same aplikacije, tako i putem mejla i telefona. 

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti