Pametni dom za sigurno stanovanje

Foto: ABB

Koncept pametnog doma polako, ali sigurno postaje poznat građanima Srbije. Oni koji su imali priliku da čuju više o tome, ili pak da provedu neko vreme u pametnom stanu ili kući uviđaju sve prednosti ovakvog načina života.

Kompanija ABB radi na brojnim tehnološkim rešenjima koja se mogu videti u domovima širom sveta. Njihov pametni sistem ABB-free@home postaje sve popularniji na našim prostorima. Zahvaljujući njemu svaka kuća ili stan može postati pametni dom.

Sistem ABB-free@home razvijen je u skladu sa potrebama kako novih objekata, tako i onih koji se renoviraju. Upravljanje je krajnje jednostavno, putem prekidača i tastera, daljinski, mobilnim telefonom ili tabletom, putem ugrađenih senzora, glasom ili tajmer funkcijom koja se veoma lako programira. 

Za ABB-free@home kućnu automatizaciju nisu neophodni programeri, već korisnici sami programiraju ponašanje stana ili kuće. Uz to, aplikacija je na srpskom jeziku.

Dejan Dešić, menadžer prodaje segmenta zgradarstvo, transport i infrastruktura kompanije ABB, objašnjava da sistem može kontrolisati i upravljati klimatizacijom, odnosno grejanjem i hlađenjem, rasvetom, kao i roletnama ili žaluzinama.

Stanovnici naselja na Novom Dorćolu u svojim domovima imaju postavljem ABB-free@home sistem. Kreirano je čak 950 scenarija, a na objektu je postavljeno i šest meteoroloških stanica koje korisnike obaveštavaju o vremenu i upozoravaju na opasne situacije.

Pročitajte još:

“Pre svega ABB free@home je toliko jednostavan za korišćenje da sam ja krajnje iznenađen. Sam kreiram scenarije koji odgovaraju našem tempu života. Pritiskom na jedno dugme sva svetla i umreženi uređaji se gase, zahvaljujući meteo stanici stan se sam čuva od nevremena”, kaže Pavle Stefanović, stanar Naselja Novi Dorćol.

Jedna od glavnih prednosti ovog sistema ja ta što pruža sigurnost. 

ABB free@home može da snima vaše ponašanje tokom sedam dana, a nakon toga, ukoliko odete na odmor, ili niste prisutni u objektu, može simulirati vaše prisustvo paljenjem i gašenjem svetla, spuštanjem i podizanjem roletni”, objašnjava Dejan Dešić.

Aleksa Kolaković, jedan od stanara naselja kaže da u potpunosti može da se osloni na ovaj sistem što ga čini bezbrižnim.

“Sa ABB free@home imam potpunu kontrolu jer u svakom trenutku mogu da proverim da li je sa stanom sve u redu. Kada je ćerkica sama u stanu supruga i ja znamo da je sigurna”, objašnjava on.

Dodatni benefit korisnicima ovog sistema je i podrška koja im je unutar same aplikacije na raspolaganju 24 sata dnevno, a mogu je dobiti i putem mejla i telefona. 

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti