Ozonska rupa se konačno smanjuje i najmanja je u poslednjih 30 godina

Foto-ilustracija: Pixabay

Džinovska rupa na Zemljinom omotaču se smanjuje i najmanja je od 1988. godine, saopštava američka svemirska agencija NASA. Ovo je retko dobra klimatska vest, obzirom na to da je rupa u ozonskom omotaču dostigla ove godine najveću površinu od 19,7 miliona kvadratnih kilometara, što je za tri miliona kvadratnih kilometara manje nego u 2016. godini.

Vesti dolaze odmah nakon tridesete godišnjice otkrivanja rupe, što je dovelo do Montrealskog protokola iz 1987. godine – značajnog međunarodnog sporazuma koji je doveo do velikih globalnih napora da se ukine upotreba hemikalija koje oštećuju ozonski omotač.

Pogoršanje ozonskog sloja uglavnom se odvijalo preko Antarktika i postalo je poseban razlog za zabrinutost za one koji žive na južnoj hemisferi. Ozon, bezbojni gas, štiti Zemlju od štetnog ultraljubičastog zračenja, što može uzrokovati veću stopu raka kože i bolesti katarakte, kao i ometati rast biljaka.

Naučnici predviđaju da se ozonski sloj neće vratiti na nivo od 1980. godine do približno 2070. godine. Ozonska rupa bila je najveća u 2000. godini, kada je bila 29,8 miliona kvadratnih kilometara široka, navodi NASA.

Izvor: Vašington post

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti