Oživljava se banjski turizam u Jošaničkoj banji

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić otvorio je juče renovirani turistički kompleks u Jošaničkoj banji, čime je stvorena osnova za oživljavanje ove banje kao nove turističke destinacije.

Foto: Vlada Republike Srbije

Ljajić je podsetio na to da je Jošanička banja do sada imala toplu vodu, ali nije imala turistički proizvod i adekvatnu turističku ponudu, zbog čega je u nekom smislu bila „crna rupa“ kada govorimo o banjskom turizmu i turizmu u Srbiji, uprkos svim pogodnostima kojima raspolaže.

On je istakao da postoji dosta razloga za oživljavanje ove destinacije, navodeći da Jošanička banja ima jedan od najtoplijih izvora mineralne vode i da lekovita svojstva nisu ništa manja od onih koje imaju Vrnjačka banja ili Sokobanja.

Prema njegovim rečima, ključni problem bio je taj što od 1978. godine, kada je izgrađen hotel koji nikada nije otvoren, nijedan dinar nije uložen u turizam u Jošaničkoj banji.

Ljajić je, kao najveću prednost ove banje, istakao blizinu Kopaonika, druge najveće turističke destinacije u zemlji, udaljene svega 25 kilometara.

Ljajić je ukazao na to da Jošanička banja treba da ima jedinstvenu turističku ponudu zajedno sa Novim Pazarom, Kopanikom i Kraljevom.

On je ocenio da je ovo najbolji trenutak za objedinjavanje sadržaja, s obzirom na to da će ovaj region biti dostupniji zbog otvaranja aerodroma u Lađevcima, koji će za nekoliko meseci početi sa komercijalnim letovima, a u planu je i početak radova na izgradnji Moravskog koridora.

Potpredsednik Vlade je potvrdio da će država nastaviti da investira kako bi ponudu u Jošaničkoj banji učinila još raznovrsnijom, ali i uputio poziv privatnom sektoru da ulaže u razvoj smeštajnih kapaciteta i celokupne ponude.

Predsednik Opštine Raška Ignjat Rakitić rekao je da je nakon tri godine otvoren banjski kompeks, i istakao da je Jošanička banja dostigla nivo na kome se više ne može govoriti samo o potencijalima, već i o konkretnim sadržajima koji su u ponudi.

Zajedničkim ulaganjima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Opštine Raška potpuno je renovirano banjsko kupatilo sa termalnom vodom i delom za tretmane lekovitim blatom.

Takođe, izgrađena je finska sauna sa bazenom, preuređen park, a završena je i izgradnja pešačkih staza i obaloutvrde na reci Jošanici.

Resorno ministarstvo je za realizaciju ovih radova opredelilo 29,9 miliona dinara, a Opština Raška 9,5 miliona dinara.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti