Lišće banane umesto plastične ambalaže u azijskim supermarketima

Kako bi vam se dopalo da u prodavnicama kupujete voće i povrće umotano u lišće umesto u plastičnu ambalažu?

 

Nedavno su u jednom supermarketu na Tajlandu došli na ideju da smanje upotrebu plastike tako što će namirnice pakovati u lišće banane. Fotografije ove nesvakidašnje ambalaže preplavile su društvene mreže i budući da su naišle na veliko odobravanje javnosti u Aziji, novina je ubrzo prihvaćena i u Vijetnamu.

Foto: Facebook/perfecthomes

Veliki lanci supermarketa Lote Mart, Sajgon Co.op i Big Si usvojili su ovaj način pakovanja voća i povrća ali predstavnici pomenuta tri lanca naglašavaju da je nova ekološka ambalaža i dalje u fazi ispitivanja. Ipak, ako rezultati budu zadovoljavajući, postoji mogućnost da kupci uskoro dobiju šnicle, ribu i kobasice umotane u lišće.

Kakva je reakcija kupaca?

Prema pristiglim podacima iz prodaje, namirnice ušuškane u lišću više se kupuju nego ono u uobičajenoj plastičnoj ambalaži. Kupci navode da su im zeleni paketi voća i povrća primamljiviji pa ih zato kupuju u većim količinama nego ranije.

Foto: Facebook/perfecthomes

Upotreba lišća u maloprodajnim lancima u Vijetnamu predstavlja dovitljivu dodatnu meru koja bi trebalo da doprinese merama za smanjenje količine plastičnog otpada.  U brojnim prodavnicama već izvesno vreme su u upotrebi biorazgradive kese koje su napravljene od sitno mlevenog kukuruza.

Da su vlasti u Vijetnamu primorane da stanu na put preteranoj upotrebi ambalaže govori i sledeći podatak: Vijetnam je četvrta zemlja u svetu po količini plastičnog otpada koji nažalost završava u okeanu. Nedavno je objavljen podatak da se u ovoj zemlji svakoga dana nagomila oko 2.500 tona plastičnog otpada.

Situacija je vrlo slična širom Azije

Stoga ne čudi da se zabrana upotreba plastike za jednokratnu upotrebu, ili barem izvesne mere za smanjenje njene količine, uvodi po čitavom kontinentu.

U Južnoj Koreji su zabranili upotrebu plastičnih kesa u supermarketima i prodavnicama uz obavezu da korišćenja kesa, ambalaže i posuda koje mogu da se recikliraju.

Foto: Facebook/perfecthomes

U Singapuru je u toku kampanja za bolju informisanost javnosti o potrebi smanjivanja upotrebe plastičnih kesa, dok se na Tajvanu odnedavno naplaćuje svaka kesa koju potrošači zatraže na kasi u nadi da će ih to odvratiti od plastičnih kesa i ujedno ohrabriti da ponesu sa sobom u kupovinu dobre stare platnene torbe.

Naposletku, vrlo je važno šta se događa u mnogoljudnoj Kini na ovom planu.

Tamo je došlo do smanjenja upotrebe svih vrsta plastičnih kesa za 66 odsto u periodu od deset godina otkako je 2008. godine zabranjena upotreba samo ultra tankih plastičnih kesa.

 Izvor: nextshark.com

Prilagodila: Tamara Zjačić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti