Ove godine drugi krug aukcija za novih 400 MW

Foto: Emilija Jovanović

U okviru Investicionog foruma za Zapadni Balkan, na jednom od panela čija je tema bila ulaganje privatnog sektora u obnovljive izvore energije, istaknuto je da će se ove godine u Srbiji organizovati drugi krug aukcija za dodelu projekata obnovljivih izvora energije sa kapacitetom od 400 MW. 

Inicijativa je deo trogodišnjeg plana koji predviđa uvođenje najmanje 1.300 MW novih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije do 2025. godine, koristeći model aukcija i tržišnih premija za privlačenje privatnih investicija, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Prvi plan je usmeren na najveće investicije, dok će tokom ove godine biti sledeći  krug aukcija gde će ponuđeni kapacitet biti najmanje 400 MW, kako bi se ubrzala energetska tranzicija.

Pročitajte još:

U tu svrhu, Radi privlačenja novih investicija i sveukuone energetske stabilnosti, unapređena je regulativa koja obuhvata balansne odgovornost investitora, uz zahtev za bankarskim garancijama.

Kako je Dubravka Đedović Handanović, ministarka energetike i rudarstva, objasnila, Srbija je prva u regionu po pitanju uspostavljanja unutardnevnog tržišta električne energije i osnivanja regionalne berze električne energije.

Postoji prisutan stabilan prinos direktnih investicija već 10 godina, ako se izuzme godina pandemije korona virusa. Međutim, svaki porast investicija, označava veću potrošnju električne energije, a ne samo uvećanje proizvodnih kapaciteta, zbog čega paralelno mora da se radi na jačanju elektroenergetske mreže.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti