„Otvoreni Balkan“ – Od 21. jula jedinstvena naplata putarine za kamione i privredu

Foto: Vlada Republike Srbije

Kroz inicijativu „Otvoreni Balkan“ Vlada Srbije želi da olakša protok robe, ljudi, kapitala i usluga, kako bi svima u zemlji olakšala svakodnevni život i trgovinu i kako bi povećala standard građana.

Premijerka Ana Brnabić je ukazala na to da se u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“ već beleže važni rezultati, dodavši da je nakon boravka Kovačevskog u Srbiji znatno povećana robna razmena između naše zemlje i Severne Makedonije.

Prema njenim rečima trenutni tag za jedinstvenu naplatu putarine može da se koriste samo za putnički saobraćaj, a da će od petka, 21. jula, biti omogućen i za kamione i privredu, navodi se na sajtu Vlade.

“U 2022. godini vrednost robne razmene iznosila je 1,48 milijardi evra, pri čemu je Srbija izvezla nešto manje od milijarde evra, a Severna Makedonija nešto više od 500 miliona evra”, navela je Brnabić, napomenuvši da je mnogo veće povećanje izvoza bilo na strani Severne Makedonije, više od 56 odsto, dok je na našoj strani iznosilo 16 odsto.

Pročitajte još:

Prema njenoj oceni, „Otvoreni Balkan“ je za sve strane dobra inicijativa.

Brnabić je najavila da će projekat „Open Balkan ID“ početi od avgusta ili septembra, izrazivši uverenje u to da će, kada on započne, građani iz BiH, i Crne Gore želeti da se priključe.

Prema njenim rečima, dogovoreno je da železnički Koridor 10, koji će ići od Beograda, preko Niša, Preševa, do granice sa Severnom Makedonijom, ide do Skoplja, a zatim prema Grčkoj.

Kovačevski je ocenio da je elektronska naplata putarine između Severne Makedonije i Srbije najbolja potvrda da inicijativa „Otvoreni Balkan“ daje rezultate.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti