Otvorena Škola o planeti Zemlji

Omladinska i obrazovna inicijativa čija je misija je da širi ideje nastavnika i učenika širom sveta (TED-Ed) i UNEP u saradnji sa preko 30 organizacija pokrenuli su „Školu o planeti Zemlji“, besplatnu platformu za obrazovanje u oblasti životne sredine, koja je namenjena učiteljima, roditeljima, učenicima i zainteresovanim građanima, širom sveta. „Škola o planeti Zemlji“ omogućava učenicima da u periodu od 30 dana dožive avanturu o svetu prirode.

Foto-ilustracija: Unsplash (Lucas Ludwig)

Platfoma „Škola o planeti Zemlji“ sadrži video zapise, pisani materijal i aktivnosti, koje će biti prevedene na 10 svetskih jezika i koje će pomoći učenicima da razumeju životnu sredinu. Platfoma je besplatno dostupna na linku.

Procene Uneska govore da trenutno 1.5 milijardi učenika ne ide u škole zbog virusa KOVID-19. Upravo zbog toga je UNEP, TED-Ed, zajedno sa Nacionalnom geografijom, WWF-om i Uneskom u roku od 2 nedelje napravio platfomu „Škola o planeti Zemlji“, za decu i mlade uzrasta od 5 do 18 godina koja obuhvata 30 školskih dana, u periodu između obeležavanja Dana planete Zemlje i Svetskog dana zaštite životne sredine (5. juna ).

TED-Ed je navedenu platformu napravio uz pomoć svoje bogate interaktivne biblioteke koja je nastala zahvaljući preko 500.000 učitelja iz celog sveta. Sve materijale pažljivo je birala grupa stručnjaka i svaki se sastoji od praktičnog eksperimenta i otkrića prirode.

Platformu je podržala i Inger Andersen, izvršna direktorka UNEP-a. Gospođa Andersen smatra da u vreme pandemije koronavirusa učenje ne sme da stane i da upravo pandemija pokazuje koliko je svet duboko povezan. Takođe ističe da će učenje o prirodnom svetu biti od presudnog značaja izgradnju bolje i održivije budućnosti za sve.

Organizacije koje su podržale izradu platfome: BBC Ideas, Basel, Rotterdam and Stockholm Conventions, Bill Nye the Science Guy, Conservation International, CEE, Earth Day Network, Earth Challenge 2020, Environment Online (ENO), GeSI, International Olympic Committee, IUCN, Institute for Planetary Security, Junior Achievement, Learning in Nature, Little Scribe, Minecraft, National Geographic Society, Ocean Wise, Only One, Royal Geographic Society, SciStarter, Sitra, TAT, TED-Ed, The Nature Conservancy, UN Convention on Biodiversity, UN SDSN/ TRENDS, UN Technology Innovation Lab, UNCCD, UNDP, UNEP, UNESCO, UNFCCC, UN Food and Agriculture Organization, University of Pennsylvania, Vult Labs, World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS), World Organization of the Scout Movement (WOSM), Wild Immersion i WWF.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti