Otvorena konferencija o održivom turizmu zaštićenih područja

Foto: vojvodina.gov.rs

Pokrajinski sekretar za za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić pozdravio je učesnike konferencije Zajedno za održivi turizam zaštićenih područja koju su u okviru 25. Međunarodnog sajma Eko-svet 2017 i 50. jubilarnog sajma LORIST, organizovali Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Javno preduzeće Zavod za urbanizam Vojvodine.

Galić je naveo da je 2017. godina održivog turizma prema organizaciji Ujedinjenih nacija, te da je i Pokrajinska vlada prepoznala taj koncept kao veoma značajan aspekt. Vojvodina je multikonfesionalna sredina koja ima više desetina zaštićenih područja, sredina u kojoj imamo 5 opština koje su proglašene rezervatom biosfere i gde i te kako ima osnova za razvoj eko-turizma i promovisanja zdravog života, poručio je pokrajinski sekretar i dodao da se koncept održivog turizma temelji na tri osnovna stuba- socijalno-kulturnom ekonomskom i zaštiti životne sredine.

Galić se osvrnuo na primarna značenja učešća Pokrajinskog sekreterijata za urbanizam i zaštitu životne sredine u konceptu održivog turizma, i pojasnio da sekretarijat radi na osnovnim projektima u cilju unapređenja održivog turizma kroz donošenje planova posebne namene. On se povodom toga osvrnuo i na trenutne projkete koji su izradi, podsetivši na projekte prostornog plana posebne namene za Frušku Goru, Sremske Karlovce, Jegričku, Ponjavicu i druge, te napomenuo da je osim donošenja projekata kojima će se ova područja zaštiti, potrebno dejstvovati na način kako bi se od zaštićenih područja postigli određeni benefiti.

Cilj konferencije bio je prezentovanje stanja i perspektive razvoja održivog turizma u zaštićenim područjima Autonomne pokrajine Vojvodine, a svoja izlaganja imali su, dr Biljana Panjković, direktor Pokrajinskog zavoda za za zaštitu prirode i direktor Javnog preduzeća Zavod za urbanizam Vojvodine, Predrag Knežević.

izvor: vojvodina.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti