Vrbas jedan od prvih članova Mreže dobre energije

Opština Vrbas postala je jedna od prvih članova Mreže dobre energije – dobrovoljne platforme za povezivanje lokalnih samouprava i partnera iz vladinog, nevladinog i poslovnog sektora, posvećenih primeni i širenju dobre prakse i rešenja u lokalnoj energetici.

foto: pgv.org.rs

Gradonačelnik opštine Vrbas gospodin Milan Glušac izjavio je ovom prilikom da je razvojna strategija opštine Vrbas sadržala niz prioriteta iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Njihov broj je bio dovoljno veliki da opravda donošenje posebnog dokumenta za ovu oblast. I u donošenju ove Strategije učestvovali su svi koji su želeli: predstavnici svih političkih partija, civilnog društva, javnih i privatnih preduzeća. Pripremali smo i akcione planove i o njihovom sprovođenju izveštavali Skupštinu opštine. Uspostavili smo sistem energetskog menadžmenta i imenovali energetske menadžere. Pregledali smo naše zgrade, sistem grejanja i javnu rasvetu. Pratimo potrošnju i trudimo se da upravljamo njom već dugi niz godina, pre nego što je to postala zakonska obaveza. Da bismo bolje upravljali potrošnjom i sprečavali greške, doneli smo opštinsku odluku o energetskoj efikasnosti koja omogućava da se na vreme preduprede problemi koji mogu nastati prilikom pripreme i sprovođenja kapitalnih projekata. Investirali smo i novac koliko nam to naša teška finasijska situacija dozvoljava. Opremili smo Kancelariju za energetski menadžment opremom koja omogućuje još bolje sagledavanje problema i osmišljavanje rešenja. Tražimo i nalazimo partnere koji nam pomažu u ovom radu. Sa još tri ovde prisutne lokalne samouprave, dobili smo podršku Vlade Švajcarske da unapredimo efikasnost u još jednom broju javnih zgrada, rekao je, između ostalog, Glušac i istakao da nova energetska politika treba da da podsticaj lokalnom razvoju i borbi protiv energetskog siromaštva.

Osnivači Mreže dobre energije su: Vrbas, Šabac, Pirot, RES Fondacija, Beogradska otvorena škola i Pokret gorana Vojvodine.

izvor: vrbas.net

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti