Otvorena izložba fotografija “Natura 2000 u kadru“

Foto: EP

Na Savskom šetalištu na Kalemegdanskoj tvrđavi danas je svečano otvorena izložba foto-konkursa “Natura 2000 u kadru”. Sugrađani i posetioci prestonice imaju priliku da pogledaju tri pobedničke i 31 fotografiju polufinalista na kojima su prelepi pejzaži naše zemlje.

Foto-konkurs “Natura 2000 u kadru” zajednički su organizovali Energetski portal i Projekat “EU za Naturu 2000 u Srbiji“

Glavna ideja je da ova izložba kroz neverovatne fotografije prikaže važne vrednosti biodiverziteta i prelepe pejzaže u Srbiji, kao i da podigne svest javnosti o važnosti očuvanja prirode, raznolikosti flore i faune i prednostima mreže Natura 2000 u Srbiji.

Fotografi amateri i profesionalci bili su na visini zadatka i na njihovim fotografijama mogu se videti zaštićena područja i pejzaži, prirodne lepote, biljni i životinjski svet u Srbiji, održive aktivnosti čoveka. Važno je povezati značaj zaštite biodiverziteta sa raznolikošću prirodnih pejzaža u Srbiji, ističući mesta koja će biti deo mreže Natura 2000. 

”Učesnici takmičenja zabeležili su objektivima prelepe pejzaže i time nas podsetili kakva prirodna bogatstva ima Srbija. Izložba koju smo danas otvorili deo je EU projekta koji se bavi identifikacijom vrsta i staništa koja će biti deo mreže Natura 2000. U ministarstvu koje vodim, u okviru pripreme za poglavlje 27 koje se odnosi na zaštitu životne sredine i klimatske promene, radimo na unapređenju primene EU regulative za ovu važnu oblast, koja se odnosi na zaštitu prirode. Pred nama je važan posao i na jačanju kapaciteta institucija za primenu Direktiva o staništima i pticama i uspostavljanju Evropske ekološke mreže Natura 2000 u Srbiji”, rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Foto: EP

Mreža Natura 2000 je ključni instrument za zaštitu biodiverziteta u Evropskoj uniji, ekološka mreža zaštićenih područja koja je uspostavljena da obezbedi opstanak najvrednijih vrsta i staništa, osiguravajući da evropski sistemi prirode ostanu zdravi i otporni. EU podržava Ministarstvo zaštite životne sredine u uspostavljanju mreže Natura 2000 u Srbiji kroz projekat “EU za Naturu 2000 u Srbiji”, navodi se u saopštenju.

Sem Fabrici, ambasador i šef delegacije EU u Srbiji, čestitao je talentovanim srpskim fotografima koji su zabeležili važne vrednosti biodiverziteta i prelepe pejzaže Srbije.

“Srbija je deo sveta i deo Evrope i ima svoju ulogu u zaštiti važnih vrednosti biodiverziteta i pejzaža. Da bi osigurao njihov opstanak odgovornost je svih građana i EU je sa Srbijom u tome“, rekao je ambasador Fabrici.

Srbija ima veoma bogat biodiverzitet, u njoj živi oko 43 odsto vrsta koje naseljavaju Evropu. Teritoriju naše zemlje karakteriše fantastična genetska raznolikost i ekosistemi, iako raznolikost vrsta još uvek nije u potpunosti istražena i dokumentovana. 

Izložba “Natura 2000 u kadru” biće prikazana na Kalemegdanu od 5. marta do aprila 2021. godine.

Energetski portal

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti