Otvoren Eko-park u podnožju Avale

Foto-ilustracija: Pixabay

Mladi bračni par iz Beograda, roditelji četvoro dece, želeli su da udalje svoju decu i prijatelje od gradskog smoga, gradske buke i tako je nastalo Eko-organsko imanje koje se prostire na sedam hektara u Belom Potoku, ispod Avale.

Neki od sadržaja koje su pripremili za svoje prijatelje i decu ali i za sve zainteresovane posetioce su restoran sa specijalitetima iz organske bašte, tri igraonice za decu, mini zoo vrt, preko hiljadu čokota grožđa, jezero, brojni potočići, viseći most, skoro hiljadu sadnica različitog voća.

Godine 2016. je urađena prva kontrola i započet proces sertifikacije organske biljne proizvodnje, a 2017. godine je Centar za ispitivanje namirnica, kao sertifikaciona kuća, dodelio ovom poljoprivrednom gazdinstvu organski status. Iste godine je podignut voćnjak ali su i organsku proizvodnju proširili na organsko stočarstvo pa su tu svoj dom našli mali jarići, pilići i podmladak koza. Posetioci mogu da uživaju u organskom vinogradu, voću i povrću, pored vode, u jahanju, u šetnji kroz šumu.

Park je juče otvoren za sve posetioce koji žele da uživaju u ovom jedinstvenom imanju, a nedelju dana ranije su u njemu uživali predstavnici medija. Nalazi se na 12 km od centra prestonice, a ulaz je besplatan.

Željka Vesić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti