Otvara se novi rudnik u Mojkovcu

Foto-ilustracija: Unsplash (Dominik Vanyi)

Novi rudnik cinka, olova i bakra trebalo bi da bude otvoren u Mojkovcu. Švajcarska rudarska kompanija “Tara Resources“ za izgradnju rudnika izdvaja 150 miliona evra i biće zaposleno 450 radnika.

Nadležni su zadovoljni što velika kompanija stiže u Mojkovac, dok su građani zabrinuti da će ovaj kraj postati nova crna ekološka tačka i to zbog jalovišta koje će uticati na životnu sredinu.

Kako navode iz ove kompanije, planirani rudnik ima potencijala da bude jedan od vodećih na Balkanu i uglavnom će proizvoditi koncentrate cinka, olova i bakra koji sadrže srebro.

“Cink je važan metal za životnu sredinu. Štiteći čelik od korozije produžava životni vek infrastrukture i vozila, a takođe se pojavljuje i kao važna sirovina u globanoj energetskoj tranziciji”, navodi se u saopštenju.

Kompanija je trenutno u fazi izrade kapitalnog rudarskog projekta, kao i procena uticaja na životnu sredinu, sve sa ciljem dobijanja odobrenja, dozvole i saglasnosti za eksploataciju.

“Početak projekta uključuje i sanaciju trenutnih uticaja na životnu sredinu proisteklih iz bivših rudarskih operacija. Svi radovi koji se izvode dizajnirani su u skladu sa najvišim evropskim standardima i najboljom industrijskom praksom. Po završetku projekta, lokacija će doživeti sveobuhvatnu restauraciju i pejzažnu sanaciju sadnjom zelenila i stabala, te će na taj način biti kompletno uklopljena u okolni prirodni ambijent”, piše u saopštenju.

Kako navode, pri samom planiranju lokacije, najveći prioritet je stavljen na ublažavanje uticaja na životnu sredinu. Zahvaljujući tome, projekat neće imati uticaja na reku Taru ili Nacionalni park Biogradska gora, niti na turističke aktivnosti planirane oko Mojkovca, uključujući i ski centar Žarski.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti