Otkriveni novi vodopadi na Staroj planini

Foto-ilustracija: Pixabay

Četiri nova vodopada u blizini već poznatog Ivičinog skoka kod sela Topli Do na Staroj planini, grupa planinara pronašla je nedavno, a kako kažu istraživači koji su bili na ovom terenu, za nijedan od njih do sada nisu postojale zabeleške i fotografije, pa se radi o značajnim otkrićima.

Iako niko sa sigurnošću ne može reći koliko tačno vodopada postoje na Staroj planini, činjenica je da taj masiv bogat vodama i ima veliki broj turističkih atrakcija. Stara planina nije do kraja istražena, neke podatke imaju samo stariji stanovnici staroplaninskih sela i iz vremena kada je bila drugačija vegetacija, a poslednjih godina je sve više posećenija, pa se nove atrakcije i tek sada otkrivaju.

Tupavica, Bigar, Piljski, Čunguljski skok, Kaluđerski skok i Koprenski vodopad – neki su od najpoznatijih vodopada za koje većina planinara i ljubitelja prirode zna, a na ovoj planini postoje i brojni drugi, manje poznati, nedovoljno istraženi i nezabeleženi.

Da su četiri nova vodopada nedavno zabeležena i otkrivena, kaže planinar Saša Aranđelović, koji je sa grupom istraživača iz Babušnice, Pirota, Subotice i Beograda bio u obilasku ove planinske lepotice. Nepristupačan teren čini svoje, pa do njih nije lako ni doći.

U prethodnoj godini veoma popularni su bili vodopadi Vurnje. Oko naziva tih nekoliko vodopada na glavnom toku Studenačke reke ima dosta nedoumica, kaže Aranđelović, a među njima je svakako najpoznatiji Ivičin skok (poznat i pod imenima Koritski skok i Zuberski skok). Četiri novootkrivena vodopada upravo su u blizini ovog vodopada.

Na desnom kraku pronašli su tri vodopada. Jedan od vodopada je na veoma nepristupačnom mestu na nadmorskoj visini od 1.350 metara, kaskadnog je tipa, visine oko 30 metara i veoma podseća na Piljski vodopad.

Na levom kraku potoka otkriven je samo jedan vodopad – visine oko 25 metara, a zajedno sa gornjom kaskadom oko 40 metara, a grupa iz Beograda kasnije je taj vodopad nazvala Zuberska suza.

Aranđelović objašnjava da samo za jedan od četiri vodopada postoje indicije da je neko tu prošao, ali nema poznate fotografije, dok tri do sada nisu sigurno bila poznata.

Kako kaže, od sva četiri vodopada, preostalo je fotografisati vodopad u dolini pre Zubarskog rta.

Izvor: Južne vesti 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti