Otkriven drevni kontinet sa severa Zemlje

Analizirajući uzorke dijamanata sa ostrva Bafin, u blizini Grenlanda, naučnici iz Kanade otkrili su fragment drevnog kontinenta.

Foto-ilustracija: Unsplash (USGS)

Severnoamerički kraton predstavlja drevni deo kontinentalne Zemljine kore koji se prostirao na vrhu severne hemisfere, odnosno protezao se od Škotske do Severne Amerike, i to duboko pod zemljom. Veruje se da je bio star oko 2,7 milijardi godina, dok se nije raspao još pre više od 150 miliona godina.

Nekada je bio jedinstven kontinent,  a zatim je počeo da se raspada i deli na  mnoge fragmente, što naučnici porede sa procesom „cepanja“ Arapskog poluostrva od istočne Afrike.

Prema novim pronalascima, naučnici tvrdi da je ovaj kontinent bio oko 10 odsto veći od prethodnih procena.

Ovo otkriće predstavlja, kako kažu geolozi sa Univerziteta Britanska Kolumbija, značajan deo slagalice koji im je nedostajao, napominjući da je mineralni sastav ovog kratona toliko specifičan da nije moguće pomešati ga s nečim drugim.

Kratoni su drevni, stabilni delovi kontinentalne kore. Predstavljaju omotač u najstarijim delovima Zemlje, a jedan od najvećih izazova nauke upravo i jeste saznanje o njihovom sastavu i strukturi. Kratoni „okupljaju“ druge kontinentalne blokove oko njih. Neka od ovih jezgara i dalje su prisutna u središtu postojećih kontinentalnih ploča, ali je većina nekadašnjih kontinenata podeljena na fragmente i preuređena kretanjem ploča.

Na osnovu pronađenih uzoraka, naučnici sada mogu rekonstruisati oblike drevnih kontinenata. Na taj način će bolje razumeti ne samo, kako kažu, površinski „mršavi sloj“ Zemlje, koji čini jedan odsto volumena planete, već i mnogo više.

Jelena Cvetić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti