Otežano gašenje požara na stovarištu plastičnog otpada u Požarevcu

Foto-ilustracija: Pixabay

U krugu nekadašnje Šećerane u Požarevcu juče posle 12 časova izbio je požar. Gorelo je oko 250 kvadratnih metara balirane plastike na otvorenom prostoru, ali nisu zahvaćeni okolni objekti. Nije bilo povređenih.

Kako je RTS-u rečeno u dežurnoj službi Vatrogasno-spasilačke jedinice, zapalilo se stovarište plastičnog otpada kineske firme za reciklažu „Ekoluks“. Vatra je zahvatila oko 250 kvadratnih metara balirane plastike na otvorenom prostoru, ali nisu zahvaćeni okolni objekti.

U gašenju je učestvovalo 12 vartrogasaca sa pet vatrogasnih vozila, a angažovane su i dve cisterne iz požarevačkog vodovoda.

Požar je lokalizovan, ali vatrogasci imaju teškoće da ga ugase jer je reč o plastici.

Kako saznaje RTS, u požaru niko nije povređen, a uzrok za sada nije poznat.

Povodom požara oglasilo se i Ministarstvo zaštite životne sredine koje obaveštava javnost, da je lokalni inspektor zaštite životne sredine u Požarevcu pre izbijanja požara boravio u redovnom inspekcijskom nadzoru ovog operatera i utvrdio određene nepravilnosti koje je operater bio dužan da otkloni.

Po izbijanju požara, inspektor zaštite životne sredine angažovao je nadležne službe i istovremeno naredio operateru da odmah organizuje merenje zagađenosti vazduha, kako bi se preventivno delovalo u slučaju da gasovi nastali tokom požara mogu da ugroze lokalno stanovništvo.

U toku dana na mesto događaja izaći će tužilac sa nadležnim službama kako bi utvrdili razloge zbog kojih je došlo do požara i odgovornost za ugrožavanje životne sredine i zdravlja ljudi.

Pored jednog mernog mesta za merenje zagađenosti vazduha u Požarevcu, naloženo je postavljanje dva dodatna merna mesta, zbog nastale situacije. Prema proceni, za sada nema opasnosti po stanovnike Požarevca zbog nastalog zagađenja u industrijskoj zoni, ali se preporučuje oprez. Nadležne službe će pratiti situaciju na terenu o čemu će građani biti na vreme obavešteni.

Izvor: RTS, Ministarstvo zaštite životne sredine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti