U sklopu novog konkursa, EU dodeljuje milion evra za oporavak turizma u Srbiji

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ danas je objavio konkurs za dodelu bespovratnih sredstava u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih zbog pandemije KOVID-19 u sektoru turizma, sa ukupnim budžetom od milion evra.

Foto: Vesna Mijailović

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ finansira Evropska unija, sufinansira Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ). Projekat je usmeren je na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za podsticanje ekonomskog razvoja istočne Srbije i Donjeg Podunavlja.

GIZ će održati dve info sesije u petak 3. jula 2020. od 18 časova i u ponedeljak 6. jula 2020. od 13 časova, na kojima će pored predstavljanja programa i procedura, potencijalni podnosioci projekata imati mogućnost da postave pitanja i dobiju pojašnjenja o detaljima poziva. Info sesije biće organizovane onlajn i moći će da im se pristupi putem linka ili Fejsbuk  stranice.

Konkursna dokumentacija dostupna je na OVDE.

Pravo učešća na konkursu čiji je cilj pomoć privatnim preduzetnicima da prevaziđu posledice izazvane epidemijom koronavirusa u sektoru turizma imaju potencijalni korisnici sa teritorija sledećih gradova i opština: Boljevac, Bor, Golubac, Kladovo, Knjaževac, Majdanpek, Negotin, Požarevac, Smederevo, Sokobanja, Veliko Gradište i Zaječar.

Glavni ciljevi pružanja bespovratne pomoći usmereni su na:

 • Unapređenje bezbednosnih i higijenskih standarda objekata i usluga koje se nude turistima;
 • Modernizaciju smeštajnih i ugostiteljskih objekata, objekata za degustaciju, info punktova, suvenirnica i drugih turističkih sadržaja. To obuhvata, mada ne isključivo, troškove za sledeće aktivnosti:
  • Renoviranje/adaptacija/proširenje/unapređenje kvaliteta objekata, uključujući nabavku neophodne opreme (nameštaj, kuhinjske aparate itd);
  • Infrastruktura malog obima i oprema za postojeće ili nove aktivnosti u ponudi podnosioca zahteva, kao što su biciklizam, vožnja kajakom, nabavka šatora, sportske opreme, itd;
  • Uvođenje novih turističkih proizvoda i usluga;
  • Uvođenje novih prodajnih kanala;
  • Promotivne aktivnosti.

Podnosioci zahteva za bespovratnu pomoć mogu biti:

1. fizička lica koja pružaju usluge smeštaja,

2. registrovana poljoprivredna gazdinstva,

3. mikro i mala preduzeća (do 50 zaposlenih).

Izvor: EU info

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti