Oštećene hidroelektrane „Đerdap 1“ i „Đerdap 2“

he djerdap

Nevreme koje je proteklih dana pogodilo Kladovo nanelo je štetu i hidroelektranama „Đerdap 1“ i „Đerdap 2“.

U okviru HE „Đerdap 1“ oštećeno je postrojenje za snabdevanje pijaćom vodom, a osim toga bujica je odnela i prilazni put do ovog postrojenja. Prema prvim procenama, postrojenje za snabdevanje pijaćom vodom ne može da se obnovi, već će se morati graditi novo.

Što se tiče HE „Đerdap 2“, agregati A9 i A10 prestali su sa radom zbog toga što je voda prodrla u deo elektrane gde se nalaze ovi agregati, a agregati A4, A5 i A6 ne rade zbog velikog nanosa drva i bambusa. Očekuje se da će u toku dana ponovo biti u radu agregat A9. S obzirom da je oštećen i šesti sektor ulazne rešetke agregata A5 u toku je njegova sanacija.

Uprkos problemima koje je izazvalo ovo nevreme HE „Đerdap 1“ juče je umesto planiranih 21 milion kWh proizvela 21,176 miliona kWh električne energije.

U hidroelektrani „Đerdap 2“ smanjena je proizvodnja električne energije zbog prestanka rada određenih agregata, tako da je ova hidroelektrana umesto planiranih 3,1 miliona kWh električne energije proizvela oko 30 odsto manje, odnosno 2,062 miliona kWh električne energije.

Sandra Jovićević

foto:eps.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti