Osnovci iz Vrbasa učestvovali u ekološkoj igri „Igraj za energiju”

Foto: vrbas.net

Timovi osnovnih škola iz Vrbasa bili su danas deo društvene igre i kviza znanja „Igraj za energiju”, osmišljene da na zabavan način uči decu o osnovnim pojmovima energetske efikasnosti i pruži im praktične savete za svakodnevnu primenu.

Nadmetanje u Osnovnoj školi „Svetozar Miletić” organizovali su Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ, i Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas.

Senior projekt menadžer gospođa Svjetlana Đokić izjavila je da je ova igra nastala u okviru projekta srpsko-nemačke saradnje „Energetska efikasnost u zgradarstvu”, koji ima za cilj da kroz različite inicijative unapredi zakonodavni okvir u Srbiji, podrži lokalnu samoupravu u procesu primene zakonskih propisa, uspostavi sistem za upravljanje podacima i konstantno unapređuje znanje i kapacitet stručnjaka u ovoj oblasti. Baveći se ovom tematikom već skoro devet godina, shvatili smo da je ljudima prva asocijacija na energetsku efikasnost najčešće skupa investicija. U stvarnosti, unapređenje energetske efikasnosti znači pronalaženje najboljeg i najisplativijeg načina kako da uz minimalna ulaganja dobijemo najveće uštede. Neke od mera su vrlo jednostavne, ne predstavljaju trošak i mogu doneti velike uštede. Zato smatramo da sve počinje od najmlađih, kroz igru i zanimljive primere deca uče o glavnim pojmovima energetske efikasnosti i dobijaju praktične savete koje mogu da primene u svakodnevnom životu. Upravo zato kroz škole i gradove Srbije organizujemo takmičenje u ovoj zanimljivoj igri.

Sanja Korać iz Kancelarije za energetski menadžment opštine Vrbas istakla je da je kviz i učešće u društvenoj igri deo šireg sporazuma o saradnji između Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ, i opštine Vrbas iz koje je kao konkretna i važna dobit za lokalnu samoupravu iznedren Lokalni akcioni plan za energetsku efikasnost u stambenom sektoru. Kako je navela, društvena igra i kviz je najbolji način da se mladi upoznaju sa merama i načinima unapređenja energetske efikasnosti. Kancelarija za energetski menadžment sprovodi više edukacija te vrste i naše je iskustvo da su one najučinkovitije ako se sprovode u mlađem uzrastu.

U društvenoj igri učestvovali su učenici škola „Svetozar Miletić”, „Bratstvo-jedinstvo”, „Petar Petrović Njegoš” i „20. oktobar” iz Vrbasa.

izvor: vrbas.net

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti