Osnovano Udruženje za OIE u Severnoj Makedoniji

Foto: EP

Povodom osnivanja makedonskog Udruženja za obnovljive izvore energije MARES u Skoplju je održana konferencija „Osnaživanje sutrašnjice: Put prema obnovljivoj zelenoj tranziciji“. 

Na konferenciji koja je okupila predstavnike iz oblasti obnovljivih izvora enerige iz regiona razgovaralo se o mogućnostima zelene tranzicije, tržištima elektične energije, distributivnoj mreži, izazovima finansiranja projekata OIE.

Kako je rečeno jedan od osnovnih ciljeva energetske politike Republike Severne Makedonije je privlačenje investicija za izgradnju energetskih objekata i povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije, odnosno ulaganje u zelenu energiju koja će doprineti zaštiti životne sredine i ublažavanju klimatskih uticaja. 

Krešnik Bekteši, ministar ekonomije kaže da je Vlada krajem 2019. godine usvojila Strategiju razvoja energetike do 2040. godine kao jedan od najvažnijih strateških dokumenata za zemlju u oblasti energetike i održivog razvoja. Kako je pojasnio u Severnoj Makedoniji solarne elektrane proizvode struju za 198.000 domaćinstava. 

“Tokom dve godine, čak 685 elektrana dobilo je dozvolu za rad, a one, prema računici, mogu da snabdevaju strujom više od 160.000 domaćinstava”, rekao je Bekteši i dodao da ove godine počinje realizacija nekoliko velikih investicionih projekata.

Pročitajte još:

Predsednik Regulatorne komisije za energetiku RKE Marko Bislimovski istakao je da Severna Makedonija nema drugu opciju nego da izvrši brzu tranziciju, a to se može postići ulaganjima u obnovljive izvore energije.

Foto: EP

Generalni sekretar MARES-a, Violeta Nikolova, istakla je da je svrha konferencije da se izgradi most između privatnog i državnog sektora.

Na održanim panelima stručnjaci su razgovarali o trenutno najaktuelnijim temama. Miloš Kostić, direktor kompanije MT-KOMEX učestvovao je na panelu na kom se govorilo o električnim mrežama, skladištima energije i izazovima koje donosi povezivanje. On je rekao da MT-KOMEX razvija projekte iz obnovljivih izvora energije na području Srbije i Bosne i Hercegovine. 

“U Srbiji smo potpisali prvi PPA ugovor za solarnu elektranu. Nastavljamo razvoj projekata, trenutno pokrivamo 60 odsto tržišta u Srbiji”, rekao je Kostić i dodao da su baterijski sistemi skladištenja neophodni i da se tek očekuje njihova ekspanzija.

On se nadovezao i na razvoj elektromobilnosti i na neophodnost dobre mreže punjača za vozila na struju. Spomenuo je i kompaniju Charge&GO koja radi na razvoju mreže punjača u Srbiji. Kostić je istakao da u mreži trenutno ima 68 punjača za električna vozila i njegovim tim nastavlja sa postavljanjem punjača.

Udruženja za obnovljive izvore energije MARES je osnovano pod pokroviteljstvom Evropske banke za obnovu i razvoj, a podršku im pruža i Udruženje OIE Srbija. Strateški ciljevi novoosnovanog Udruženja jesu održiva proizvodnja energije, zaštita životne sredine, energetska strategija i nezavisnost, promocija investicija, zastupanje članova i drugo.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti