Osmišljena metoda pomoću koje magneti čiste kontamiranu vodu

Foto: Printscreen/Youtube

Istraživači sa Univerziteta u Kvinslendu osmislili su jednostavnu, brzu i efikasnu tehniku za uklanjanje PFAS (per- i polifluoroalkil supstanci) iz vode.

Koristeći magnet i pomoćno sredstvo za višekratnu upotrebu koju su razvili, hemičar doktor Čeng Žang i kandidat za doktorske studije Sjao Tan sa Australijskog instituta za bioinženjering i nanotehnologiju očistili su 95 odsto per- i polifluoroalkil supstanci (PFAS) iz samo male količine kontaminirane vode za manje od jednog minuta.

„Uklanjanje PFAS hemikalija iz kontaminiranih voda je hitno potrebno kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi, ali i zaštitila životna sredina“, istakao je doktor Žang i dodao da postojeće metode zahtevaju velike mašine poput pumpi, oduzimaju mnogo vremena i takođe zahtevaju sopstveni izvor energije.

„Naš metod pokazuje da je moguće ukloniti više ovih hemikalija na način koji je brži, jeftiniji, čistiji i veoma jednostavan. Za njen rad nije potrebna električna energija, te se može koristiti u udaljenim zajednicama gde nema struje“, objašnjava istraživač.

Pročitajte još:

PFAS supstance su sintetička jedinjenja koja se koriste u industriji i potrošačkim proizvodima još od pedesetih godina, i samim tim dugo opstaju u životnoj sredini, pa dovode u rizik i zdravlje stanovnika ove planete.

Metoda uklanjanja PFAS-a uključuje tretiranje kontaminirane vode novim rastvorom, koji se zove magnetni fluorisani polimerni sorbent.

„Ovo rešenje koje smo razvili oblaže čestice PFAS i onda možemo da koristimo magnet da ih privučemo, izolujemo i uklonimo“, rekao je doktor Žang i dodao da će tim posvećeno raditi i da se nadaju da će imati komercijalno dostupan proizvod spreman u naredne tri godine.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti