Osetite, saznajte, čuvajte… izložba „Dodir prirode“ nam približava ugrožene životinje Srbije

Foto-ilustracija: Unsplash (Jeremy Cai)

U Galeriji nauke i tehnike SANU otvorena je izložba Zavoda za zaštitu prirode Srbije „Dodir prirode“ o zaštićenim životinjskim vrstama Srbije.

Znanje o divljim životinjskim vrstama i njihovom značaju za ekosistem čiji smo i sami deo je neophodno da bi se one zaštitile i sačuvale.

„Izložba ima za cilj da edukuje publiku o zaštićenim životinjskim vrstama u Srbiji. Imamo interktivnu veb-aplikaciju i možete se upoznati koje vrste su u Srbiji zaštićene i proveriti svoje znanje o tim zaštićenim vrstama, tako da možete saznati neke zanimljivosti o određenoj vrsti“, rekla je Jelena Kovačević, koautorka izložbe Dodir prirode.

Na izložbi se mogu videti snimci istraživača čuvare prirode zabeleženi na terenu. U Srbiji je pod zaštitom i strogom zaštitom oko 2.600 biljnih i životinjskih vrsta.

„Mere zaštite prirode pre svega se odnose na zabranu aktivnosti u područjima gde žive retke i ugrožene vrste. Najjači režim zaštite jeste prvi režim gde su apsolutno zabranjene bilo kakve čovekove aktivnosti, i to su nama staništa najređih i najugroženijih vrsta. U svetu faune ima jako puno ugroženih vrsta iz reda ptica, možemo izdvojiti beloglavog supa, surog orla, tu su i sve vrste sokolova, sove su nam takođe ugrožene vrste„, izjavila je Nataša Panić iz Odseka za obrazovnu i izdavačku delatnost Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Ptice grabljivice su posebno ugrožene, a u njihovu zaštitu su, pored 60 stručnih saradnika Zavoda za zaštitu prirode, uključene i ekološke organizacije. Sokobanjsko ekološko društvo pomoglo je stručnjacima Zavoda da sapasu mladunče surog orla, tako što su postavili kamere i snimali gnezdo.

„Počele su da nam stižu prve fotografije i video-klipovi sa gnezda i to nam je omogućilo da se uverimo da je sve u redu, da uočimo i prepoznamo aktivnosti koje bi mogle ugroziti ptića. Već prve fotografije koje smo dobili pokazale su nam da mladunče Lola ima dobre roditelje koji brinu o njemu i hrane ga. Stvaranje  divnog albuma porodice orlova iskoristili smo kroz dostupnu literaturu i komunikaciju sa stručnjacima iz ZZPS, i da naučimo puno toga o ovoj dragocenoj vrsti. Suri orao je grabljivica na vrhu lanca ishrane koja održava ekološku ravnotežu“, ispričao je Vladan Dimitrijević iz Sokobanjskog ekološkog društva.

Pročitajte još:

„Praćenje ptica je veoma uzbudljiv posao, pomaže nam da razumemo dnevne noćne i sezonske aktivnosti ptica i naučimo mnogo toga o njima i njihovoj ekologiji. To nam je jedan od najvrednijih alata za prikupljanje podataka neophodnih za suštinsku zaštitu vrsta i razumevanje svih opasnosti po nju“, objašnjava Ivan Medenica, ornitolog Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Foto-ilustracija: Unsplash (goxy-bgd)

Srbija je 39. od 40 evropskih država po površini zaštićenih područja prirode. U Evropskoj uniji, prosek je 25 odsto, a u Srbiji je 8,62 odsto teritorije pod zaštitom, odnosno nešto više od 700 hiljada hektara.

Na otvaranju Izložbe, koju zainteresovani mogu posetiti do 29. juna, govorili su upravnik Galerije Zoran Lj. Petrović i dr Nenad Sekulić, načelnik Odeljenja za biodiverzitet, ekološke mreže i održivi razvoj.

Terenske aktivnosti Zavoda u cilju naučnih istraživanja, monitorniga, dokumentovanja i izveštavanja, sprovode se, pre svega, za potrebe izrade Studija zaštite koje su osnov valorizacije prirodnih vrednosti područja i pokretanja postupka zaštite. Rezultati istraživanja dalje se primenjuju i objavljuju kroz naučne radove i obrazovno-izdavačku delatnost.

Cilj izložbene postavke u Galeriji SANU, je promovisanje znanja o divljim životinjskim vrstama naše zemlje i njihovom značaju za ekosistem čiji smo i sami deo. U Zavodu navode da veruju da prevazilaženjem predrasuda i straha od neukrotive divljine, koja je za čoveka urbane sredine ponekad daleka i preteća, mogu podstaći i probuditi potrebu za njenim očuvanjem.

„Ovom postavkom, takođe, želeli smo da prikažemo i istaknemo značaj i ulogu stručnih saradnika Zavoda koji su naši istraživači i čuvari prirode, i da im se zahvalimo na posvećenom radu na očuvanju životinjskih vrsta i njihovih staništa“, navode u Zavodu i poručuju: „Život buja i unapređuje svoje potencijale udruživanjem snaga. Priroda je pružila uslove našeg postojanja. Sada je prirodi neophodna naša podrška“.

Ceo tekst pročitajte ovde.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti