Opština Tivat postala članica CIVINET mreže

Foto: Siniša Luković

Opština Tivat postala je članica „Mreže CIVINET Slovenija – Hrvatska – Jugoistočna Evropa“. Ta mreža, koja je regionalnog karaktera, povezuje gradove i druge subjekte (ministarstva, javna preduzeća, univerzitete, fakultete, agencije), koji se na području Slovenije i Hrvatske, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije bave održivim planiranjem i upravljanjem mobilnošću u gradovima.

Cilj CIVINET mreže je prenos znanja i dobre prakse, kao i osmišljavanje zajedničkih projekata kojima će se finansirati buduće aktivnosti održivog saobraćaja i bolje mobilnosti. Mreža je osnovana u Ljubljani 25. aprila 2013. godine, kao mreža CIVINET Slovenija – Hrvatska, a 2016. godine preimenovana u CIVINET Slovenija – Hrvatska – Jugoistočna Evropa. Svrha mreže je širiti znanje i iskustva na području energetske efikasnosti i gradskog saobraćaja povoljnijeg za okolinu i krajnje korisnike.

Članovi razmenjuju ideje, iskustva i informacije, rade zajedno i sarađuju sa EU i nacionalnim vladama po pitanjima saobraćajne politike, propisa i finansiranja. Opština Tivat će, preko Sekretarijata za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, a kroz CIVINET mrežu, učestvovati na promociji javnog prevoza i drugih ekoloških prihvatljivih oblika mobilnosti, energetske efikasnosti, korišćenja obnovljivih izvora energije i razvoja ekoloških inovacija. Pored Tivta, članice ove mreže su i Nikšić i Budva.

 

izvor: vijesti.me

 

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti