Opština Mali Zvornik izmiruje umesto građana račune za smeće i vodu za april?

Štab za vanredne situacije Opštine Mali Zvornik je pokrenuo procedure za pružanje direktne pomoći i podrške lokalnom stanovništvu usled epidemije koronavirusa.

Foto: Wikipedia/Vanilica

Jedna od usvojenih odluka jeste i zaključak na osnovu kojeg će Opštinskoj upravi biti upućen zahtev da iz budžeta opštine izdvoji sredstva, u iznosu od 2.700.000 dinara, za izmirenje računa fizičkih lica prema Javnom komunalnom preduzeću „Drina” za usluge odnošenja smeća i vodosnabdevanja za mesec april 2020. godine.

Dopunom ranije donetog zaključka, utvrđeno je da će Mali Zvornik ugroženim sugrađanima, za koje se opštinska komisija izjasni da ispunjavaju kriterijume za dodelu novčane pomoći, obezbediti i po par rukavica i zaštitnu masku, radi sprečavanja širenja zarazne bolesti KOVID-19.

Za najugroženije, lokalna samouprava, u partnerstvu sa Asocijacijom „Duga”, obezbediće 50 humanitarnih paketa osnovnih životnih namirnica.

Prema rečima komandanta Štaba za vanredne situacije i predsednika Opštine Mali Zvornik Zorana Jevtića, račune za usluge odnošenja smeća i vodosnabdevanja u prošlom mesecu opština Mali Zvornik izmiriće umesto građana i na ime toga Javnom komunalnom preduzeću „Drina” iz lokalnog budžeta isplatiti subvenciju u iznosu od 2.700.000 dinara, u nameri da bar malo olakša ekonomsku situaciju na lokalnom nivou, nastalu usled aktuelne epidemije.

Jevtić je rekao da borba sa virusom još nije okončana, iako su zaštitne mere znatno relaksirane, i da je i dalje najvažnije očuvanje zdravlja svakog pojedinca.

Predsednik Malog Zvornika zatražio je od sugrađana da i nakon ukidanja vanrednog stanja u Republici Srbiji pokažu maksimalnu socijalnu odgovornost i nastave da primenjuju preporučene mere zaštite, napominjući da time štite prvenstveno sebe i svoje najmilije, a onda i čitavu zajednicu.

On je rekao da veruje da će navedena podrška veoma značiti građanima i istakao da će lokalna samouprava težiti da u narednom periodu i na druge načine pomogne svom stanovništvu.

Značajan vid podrške biće i obezbeđivanje humanitarnih paketa za 50 ugroženih sugrađana, u okviru projekta „Odgovor na pandemiju KOVID-19 na teritoriji Mačvanskog i Kolubarskog okruga”, koji preko Asocijacije „Duga” finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, a sufinansira Opština Mali Zvornik.

U okviru navedenog projekta, koji će trajati šest meseci, na teritoriji Mačvanskog i Kolubarskog okruga biće podeljeno ukupno 1.000 humanitarnih paketa. Nakon podele humanitarnih paketa, projektni tim u odabranim lokalnim zajednicama stanovništvu će pružiti i čitav set usluga koje treba da doprinesu lakšem prevazilaženju krize usled epidemije, kao što je psihološka podrška, socijalne intervencije, praćenje i upućivanje korisnika, te izrada bezbednosnih planova, u skladu sa konceptom bezbednosne kulture.

Izvor: Opština Mali Zvornik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti