OLAKŠANA KUPOVINA ŠTEDLJIVOG UREĐAJA ZAHVALJUJUĆI NOVIM OZNAKAMA

Foto-ilustracija: Pixabay (PIRO4D)

Racionalno korišćenje energije nije tema kojom se poznavaoci oblasti energetike tek odnedavno bave. Ipak, čini se da je pažnju šire javnosti počela značajnije da zaokuplja tek nakon što je energetska efikasnost postala uslov za siguran život svakog pojedinca.

Ozbiljniji pristup ovom resursu i njegovom korišćenju uveo je Zakon o energetskoj i racionalnoj upotrebi energije 2021. godine. Zakonom su uređeni uslovi i način efikasnog korišćenja energije i energenata, mere energetske efikasnosti, energetsko označavanje i zahtevi u pogledu eko-dizajna, kao i druga pitanja od značaja za prava i obaveze fizičkih i pravnih lica u vezi sa efikasnim korišćenjem energije.

Donošenjem Zakona stvoreni su uslovi za pokretanje projekata i kampanja na različitim nivoima, od Ministarstva do lokalnih samouprava i udruženja građana, sa ciljem podizanja svesti o energetskoj efikasnosti.

Kada je reč o unapređenju energetske efikasnosti, najveći izazov u Srbiji predstavljaju domaćinstva, a posebno stambene zajednice. Imajući to na umu, treba istaći kampanju koju su pokrenuli Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), pod nazivom ,,Čuvaj, štedi, ne rasipaj energiju!“ Kampanja treba da informiše građane o praktičnim savetima, čijim pridržavanjem mogu da smanje svakodnevnu potrošnju energije.

Jedan od saveta odnosi se na kupovinu kućnih uređaja na osnovu njihovog energetskog razreda. Pravilnim odabirom uređaja potrošnja električne energije može da se umanji za oko 50 odsto. Kako bi se olakšao i osigurao dobar izbor uređaja, Evropska unija je u martu 2021. godine počela sprovođenje revidiranog sistema energetskog označavanja.

U FOKUSU:

Šta je zapravo promenjeno uvođenjem novih oznaka?

Problem u vezi sa starim oznakama bio je u tome što se većina proizvoda na tržištu nalazila u klasama A+++, A++ ili A+, dok je manji broj spadao u klase B, C, D, E, F i G. Građani koji nisu imali dovoljno saznanja o oznakama, verovali su da kupovinom uređaja koji spada u neku od klasa A biraju energetski efikasan uređaj. Međutim, uvođenjem novih oznaka veliki broj uređaja koji je prethodno bio u nekoj od klasa A, prešao je u klase E, F ili G.

Foto ilustracija: Pexels

Potencijalnim kupcima, čak i onima koji nemaju dovoljno informacija o oznakama, novom klasifikacijom je postalo vizuelno razumljivije za koji uređaj treba da se odluče kako ne bi napravili pogrešan izbor. Uređaji, koji prema novim oznakama spadaju u klasu A, godišnje uštede čak dvostruko više električne energije i emituju značajno manju količinu ugljen-dioksida od uređaja klase G.

Nove nalepnice na uređajima, pored oznake za energetski razred, sadrže i QR kod pomoću kog građani mogu da dobiju više informacija o proizvodu i odnosu njegove cene i efikasnosti. Sve informacije dobijaju se iz zvanične Evropske baze podataka o energetskim oznakama na proizvodima (EPREL).

Osim klase energetske efikasnosti i QR koda, nalepnica pruža uvid i u druge podatke koji se razlikuju u zavisnosti od vrste uređaja. Ako uzmemo za primer mašinu za sudove, moći ćemo da saznamo kolika je potrošnja struje korišćenjem eko-programa na 100 ciklusa, zatim količinu potrošene vode po ciklusu eko-programa, ili nivo buke u decibalima i klasi nivoa buke, kao i trajanje eko-programa i drugo.

Domaćinstva imaju najveći udeo u ukupnoj potrošnji energije u Republici Srbiji, a ta potrošnja je pak za oko četiri puta veća nego u zemljama Evropske unije. Prema podacima Ministarstva rudarstva i energetike, samo oko 13 odsto ljudi u Srbiji se opredeljuje za proizvod na osnovu njegovog energetskog razreda, naspram 80 odsto stanovnika Evropske unije.

Priredila: Katarina Vuinac

Tekst u celosti pročitajte u Magazinu Energetskog portala ODGOVORNO POSLOVANJE

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti