Ljubav na prvi pogled – Organela

Foto: Organela

Da snovi iz detinjstva mogu da se ostvare pokazuje primer Pavla Đorđevića. On je kao dečak sanjao o tome da ima svoje parče zemlje na kojem će uzgajati voće i povrće, gde će moći da uživa u miru i tišini i da jednostavno bude sa prirodom i u prirodi. Danas se ovaj rođeni Beograđanin bavi organskom poljoprivredom na svom imanju u Valjevskoj Kamenici.

Pavle Đorđević je još kao student Poljoprivrednog fakulteta pravio planove i razvijao ideje, ali nije mogao da pretpostavi da će pod svojim brendom gajiti organsko voće i povrće na četiri hektara svoje zemlje.

„Imao sam sreće da 2017. godine naletim na oglas koji me je doveo u Valjevsku Kamenicu, selo koje se nalazi na petnaestak kilometara od Valjeva. Čim sam kročio na tada napuštenu farmu, rodila se ljubav na prvi pogled”, objašnjava Pavle.

Prvi korak je bila kupovina imanja, a onda je usledio teži korak u kom je morao da dovede imanje u red. Trebalo je puno truda i rada da se obnovi gazdinstvo i da mu se vrati stari sjaj. Na sreću, Pavlu ništa od toga nije bilo teško, jer je konačno imao sve ono što je kao dečak sanjao.

U FOKUSU:

Ubrzo su mu se pridružili i agronomi Miloš i Pavle, arhitekta Teodora, komšinica Ljilja koja pomaže oko poslova na imanju i diplomirani ekonomista Stefan. Oni čine mladi tim Organele koje povezuje velika ljubav prema prirodi.

„Bavimo se sertifikovanom organskom proizvodnjom voća i povrća, a ove godine smo organizovali i unapredili našu preradu. Na imanju Organele se nalaze livade i voćnjaci, malo jezero i mikro botanička bašta u kojoj smo posadili autohtone biljke iz našeg kraja. Veliku pažnju posvećujemo očuvanju zemljišta, vode i biodiverziteta jer jedino tako možemo ne samo očuvati prirodu, već je i unaprediti”, iskren je naš sagovornik.

Kako funkcioniše Organela?

Foto: Organela

Svi koji žele proizvode sa ovog imanja jednostavnom posetom sajtu Organela mogu da ih poruče. Plodovi se beru ujutru, a posle podne se dostavljaju na kućne adrese u Beogradu i Valjevu. Pavle kaže da izbegavaju slanje kurirskim službama, pa sami isporučuju pakete. Razmišljaju o proširenju dostave i na druge gradove, ali za sada im nedostaje logistika. Međutim, svi koji bi rado uživali u ukusima organske hrane, mogu lično doći na imanje i ubrati sve što požele.

Pavle i njegov tim nude i opciju uslužnog uzgajanja hrane. Ceo proces funkcioniše tako što dobijete parcelu na imanju na kojoj se gaji sve ono što želite.

„Pre početka sezone napravimo dogovor koje vrste želite da gajimo i u kojoj količini. Kada počne sezona sazrevanja, beremo plodove i dostavljamo ih na kućnu adresu. Ova usluga je za sada dostupna samo za naše stalne kupce. Korisnik bašte plaća ovu uslugu na mesečnom nivou. Cilj nam je da krajnjem kupcu ponudimo organske proizvode koje on želi po povoljnijoj ceni”, kaže Pavle.

Priredila: Milica Radičević

Tekst u celosti pročitajte u Magazinu Energetskog portala ODGOVORNO POSLOVANJE

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti