Okrugli sto „Otpadno ulje – sirovina ili otpad“

Foto: Privredna komora Vojvodine

U Privrednoj komori Vojvodine održan je Okrugli sto „ Otpadno ulje – sirovina ili otpad “ u organizaciji Saveta za cirkularnu ekonomiju PKV-a i Inženjera za zaštitu životne sredine.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da je važno da se o ovoj temi govori.

,,Privredna komora Vojvodine preko Saveta za cirkularnu ekonomiju daje punu podršku organizaciji skupova koji imaju za cilj edukaciju i kreiranje inicijativa prema donosiocima odluka. Procenti ulja koji se kod nas prerađuju su na minimalnom nivou, gotovo 10 odsto i to se mora poboljšati’, istakao je Vučurević.

Pročitajte još:

Pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine i urbanizam Nemanja Erceg zahvalio je Privrednoj komori Vojvodine na tome što okuplja zainteresovane činioce koji mogu da utiču na razne procese u zaštiti životne sredine. U današnje vreme otpadna ulja, kao velika količina generisanog opasnog otpada predstavljaju problem u čitavoj zemlji. Postoji  tek mala količina zbrinutog otpada takve vrste. Pokrajinski sekretarijat će u narednom periodu pokrenuti projekta koji će imati za cilj da ovu vrstu otpada približi sakupljačima. Životna sredina se posle zagađenja teško vraća u prvobitno stanje. Privredna komora Vojvodine svakako treba da da pun doprinos aktivnom doprinosu privrede, jer je ona generator industrijskog otpada, kako bi se dobili adekvatni podaci.

Igor Jezdimirović, predsednik UO  Inženjera za zaštitu životne sredine istakao je da je cilj današnjeg skupa da se ukaže na ozbiljan problem prikupljanja i tretmana otpadnih ulja. Svega 10 odsto otpadnih ulja se prikupi u Republici Srbiji, sve ostalo završi tako što se  najčešće spaljuju u ložištima, što negativno utiče na zdravlje ljudi. Smatramo da je neophodno povećati inspekcijski nadzor i promeniti zakonsku regulativu.

Izvor: Privredna komora Vojvodine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti