Okrugli sto „Male školske akcije u funkciji razvoja ekološke svesti dece i mladih“ održan u Novom Sadu

6860

U okviru programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ održan je Okrugli sto pod nazivom „Male školske akcije u funkciji razvoja ekološke svesti dece i mladih“.

Program „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ realizuje se osam godina, a u cilju razvoja i unapređenja rada u oblasti životne sredine u vaspitno-obrazovnim ustanovamaa. Tokom prethodnih sedam godina u program je bilo uključeno 373 vaspitno-obrazovne ustanove u Vojvodini. One su razvijanju aktivnih metoda učenja i nastave doprinele brojnim aktivnostima: edukativnim i kreativnim radionicama, akcijama čišćenja i ozelenjavanja dvorišta u školama i vrtićima, razvrstavanjem otpada, organizovanjem ekoloških sekcija i časopisa. Najboljim vaspitno-obrazovnim ustanovama obezbeđene su nagrade u vidu izleta za učenike, te seminarima za pedagoške radnike, koje su organizovali Pokret gorana Vojvodine u Ekološkom centru „Radulovački“ u Sremskim Karlovcima.

Okruglom stolu, koji se vrednuje i kao oblik stalnog stručnog usavršavanja, prisustvovali su predstavnici predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola (uključujući i muzičke, baletske, umetničke, škole za decu sa smetnjama u razvoju) sa teritorije AP Vojvodine, učesnice programa. Obrađivane su aktuelne teme, a između ostalog, predstavljeni su projekti „Upoznajte ptice u vašem školskom dvorištu“ Pokreta gorana i Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, „Zelene slike u vašem vrtiću/školi“ Pokreta gorana Novog Sada.

Okrugli sto su organizovali Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice, Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i Pokret gorana Vojvodine. Održan u okviru promocije Programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ za školsku 2016/2017 godinu.

izvor: ekourb.vojvodina.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti