Tesla u sve modele ugrađuje samovozeću tehnologiju

277319Agencija Tanjug prenosi da je američki proizvođač električnih automobila „Tesla motors“ saopštio da će u sva vozila koja proizvodi ugraditi samovozeću tehnologiju.

„Svaki automobil koji od sada pa nadalje ‘Tesla’ proizvede imaće punu autonomnu sposobnost“, izjavio je suosnivač i generalni direktor kompanije Ilon Mask, a prenosi agencija Frans pres.

Novi automobili će, prema rečima Maska, imati osam kamera umesto sadašnje jedne u postojećim modelima, i posedovaće bolji radar i ultrazvuk, ali i računar sa 40 puta jačom procesorskom snagom od prethodne generacije.

„To će praktično biti super-kompjuter u automobilu“, poručio je Mask u San Francisku.

Od regulatornih organa i javnosti će, međutim, zavisiti kada će samoupravljajuće sposobnosti zaista biti stavljene u upotrebu na putevima, ocenio je Mask.

„Nakon dodatnih testiranja i dobijanja potrebnih odobrenja regulatora, svi automobili koji siđu sa Tesline proizovdne linije imaće opremu koja im omogućava punu autonomnost“, dodao je on.

Prema standardima automobilske industrije, kompanija „Tesla“ je mala, budući da proizvodi 100.000 vozila godišnje, iako se nada da će povećati proizvodnju na 50.000 vozila godišnje do 2018. godine, prenosi agencija AP.

Izvor: tanjug.rs

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti