OIE 2023 – zahtevi za priključenje i kapacitet distributivne mreže

Foto: EP

Na Konferenciji OIE SRBIJA 2023, koja je održana u Vrdniku, jedan od panela bio je posvećen temi ,,Solarna energija u Srbiji – prve aukcije, mali i veliki solari’’.

Na samom početku panela razgovaralo se o prvim aukcijama koje su održane, a tom prilikom izvršna potpredsednica u CWP Global Maja Turković rekla je da kada je u pitanju solar, smatra da je dobro što su se desile aukcije iako veruje da Ministarstvo rudarstva i energetike i država nisu oduševljeni cenama, koje su bile izuzetno visoke. Kako je navela, razlog takvih cena jeste odsustvo konkurencije, za koju se nada da će je biti na narednim aukcijama jer jedino na taj način može da se dobije pravo takmičenje.

Na pitanje moderatora panela, Nenada Jovanovića višeg konsultanta za energetsko modeliranje u Mott MacDonald-u, koliko prenosni sistem zaista može da prihvati u ovom trenutku obnovljive izvore energije, a da sistem ne padne, Nebojša Vučinić direktor Direkcije za razvoj iz Elektromreže Srbije rekao je da EMS izradio plan razvoja, a u okviru njega analiza je pokazala neki nivo kapaciteta od 5.800 megavata varijabilnih obnovljivih izvora električne energije, dakle toliko megavata sistem trenutno može da balansira.

Pročitajte još:

Predrag Matić direktor Direkcije za planiranje i investicije iz Elektrodistribucije Srbije, dao je odgovor na pitanje koliko je solara priključeno na distributivnu mrežu do sada i koliko je podnelo zahteva za priključenje.

,,Trenutno na distributivnom sistemu imamo priključeno 380 proizvođača električne energije, ne uzimajući u obzir prozjumere, sa ukupno 263 megavata instalisane snage. Ubedljivo i dalje prednjače MHE kojih ima 165, a solari 157. Solari polako po broju stižu, ali sa snagom su znatno ispod hidroelektrana sa 23 megavata’’, rekao je Matić.

Foto: EP

Kada je reč o zahtevima za priključenje koji su u obradi, Matić kaže da trenutno imamo 2.506 zahteva u obradi za 1,9 gigavata ukupno instalisane snage, od čega je izdato 354 mišljenja, 811 uslova, a rešenja o odobrenju za priključenje ima 274 i njihovo priključenje na distributivni sistem se očekuje uskoro.

Govoreći o zahtevima za priključenje, direktor Direkcije za razvoj Nebojša Vučinić rekao je da su do 30. aprila 2021. godine imali u obradi 4.900 megavata iz vetra i 400 megavata iz solara, plus 400 megavata koji su već priključeni bili u prenosni sistem.

,,Dakle, jasno je da će biti problema ako sve bude realizovano. Naravno mi smo svesni tih interesovanja i definisali smo neke razvojne projekte. U prethodnih 10 godina uložili smo više od 300 miliona evra u razvoj infrastrukture, a u narednih 10 godina planiramo da taj iznos pomnožimo sa tri najmanje, dakle da to bude negde 900 miliona evra’’, rekao je Vučinić.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti