Održana šesta sednica Odbora za zaštitu životne sredine

Foto: parlament.gov.rs/

Na sednici Odbora za zaštitu životne sredine, održanoj 17. jula, članovi Odbora razgovarali su sa predstavnicima Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Na samom početku sednice, predsednik Odbora Branislav Blažić istakao je da je sednicu sazvao kako bi zajedno sa novoizabranim ministrom i članovima Odbora razgovarao o budućoj saradnji i zajedničkim ciljevima nakon duge borbe, zalaganja i indoktrinacije da se obrazuje Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan naglasio je da će se u radu osloniti na stručnjake iz resorne oblasti i da je obrazovanje Ministarstva za zaštitu životne sredine veliki iskorak u ovoj oblasti. Rad Ministarstva usredsrediće se na strategiju pošumljavanja, upravljanje otpadom, klimatske promene i program zaštite životne sredine za narednih 10 godina.

Raspoređivanje odgovornosti i na lokalnu samoupravu, osnažiće ovu oblast, a izazov će biti finansijska sredstva na koji će država delom morati da računa od Evropske unije, a koje bi mogla da dobije kroz strategije i projekte. Jako važna kategorija na koju Ministarstvo može da se osloni jesu najmlađi građani, odnosno deca koja bi pomogla pošumljavanju Srbije, ali i oni najstariji odnosno penzioneri koji su spremni da pomognu očuvanju ekologije, dodao je ministar.

Sagovornici su se složili da će podržati međusobni rad i da će ostvariti najbližu moguću saradnju. Učešće u razgovoru su uzeli pored članova Odbora, šef Kabineta ministra Andrija Bojić i članovi nevladine organizacije „Zelena stolica“.

Sednici je predsedavao dr Branislav Blažić, a prisustvovali su i članovi i zamenici članova Odbora: Ivana Stojiljković, Žarko Bogatinović, Vladimir Petković, Borka Grubor, Ivan Karić, Nada Lazić, Ivana Nikolić, Borisav Kovačević, Jasmina Karanac, dr Predrag Jelenković, prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković i Dejan Nikolić.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti