Održana obuka „Energija u mojoj zajednici“

Foto: BOŠ
Foto: BOŠ

Obuka za organizacije civilnog društva i medije pod nazivom „Energija u mojoj zajednici“ održana je prošle nedelje u Sremskim Karlovcima.

Tema dvodnevne obuke bila je lokalna energetika, kako je razumemo, kako funkcioniše i kako da ovu temu približimo što širem broju ljudi.

Obuka je održana u Ekološkom centru Radulovački, uz prisustvo predstavnika organizacija civilnog društva i medija iz različitih krajeva Srbije: Arilja, Priboja, Prijepolja, Paraćina, Niša, Vranja, Užica, Pančeva, Beograda, Tutina, Lazarevca, Vrbasa.

Nakon uvodnih obraćanja organizatora usledila su predavanja o tome zašto nam je značajna lokalna energetika, stanju lokalne energetike u Srbiji uz poseban osvrt koliko nas košta neefikasna lokalna energetska politika i ko pokriva te troškove.

O energetici na lokalnom nivou, povezanosti potrošnje energije sa klimatskim promenama i životnom sredinom i tome koliko smo blizu ili daleko od razvijenih država u tom pogledu, govorila je Mirjana Jovanović iz Beogradske otvorene škole.

Aleksandar Macura iz RES fondacije posebno se osvrnuo na suprotstavljenost mnogobrojnih uloga koje gradovi i opštine igraju na polju energetike, pre svega kada je grad ili opština istovremeno i potrošač i proizvođač energije, ukoliko poseduje sistem daljinskog grejanja.

Dr Olivera Janjić iz Zavoda za javno zdravlje Užice pojasnila je posledice zagađenja vazduha po zdravlje ljudi. Usled neefikasnog korišćenja energenata i specifičnih geografskih uslova u nekim gradovima u Srbiji često dolazi do povećanog zagađenja vazduha, ovaj problem najvidljiviji je tokom zimskih meseci kada je grejanje iz individualnih ložišta i najčešće.

Milica Stojanović iz Centra za istraživačko novinarstvo, pojasnila je kako funkcioniše lokalna energetika, ko plaća za subvencije koje idu lokalnim toplanama, na primeru Majdanpeka ali slična situacija je u većini jedinica lokalne samouprave u Srbiji.

O tome koliko su gradovi i opštine odmakli u boljem upravljanju energijom kroz energetski menadžment govorio je Ognjan Pantić iz Beogradske otvorene škole, koji je potom pozvao učesnike obuke da se uključe u traženje podataka o potrošnji energije i troškovima, kroz korišćenje alata za praćenje potrošnje, na kojem su zajednički radili BOŠ i RES fondacija.

Prvi dan obuke završen je izlaganjem Nikole Blagojevića iz Pokreta gorana Vojvodine, koji je, predstavljajući aktivnosti svoje organizacije, podvukao značaj i potencijal civilnog društva, da kroz aktivnosti zagovaranja i obrazovanja doprinese lokalnom održivom razvoju.

Tokom drugog dana obuke učesnici su imali priliku kroz niz pokazno radioničarskih vežbi da se još bolje upoznaju sa lokalnom energetikom ali i da razviju veštine kako komunicirati probleme lokalne energetike kroz medije. Nikola Vujović član sekretarijata Mreže dobre energije predstavio je kako bi jedan energetski pokazno – informacioni sistem trebao da funkcioniše da bi zadovoljio potrebe građana i unapredio energetsku efikasnost.

U delu vezanom za ekološko novinarstvo i lokalnu energetiku, Biljana Kuzmanović urednica Užičke republike press, dala je uputstva kako jedna vest o lokalnoj energetici treba da izgleda i podelila je iskustva iz svoje dugogodišnje prakse. Na kraju obuke učesnici su kroz interaktivnu radionicu primenili stečena znanja iz oblasti energetike i novinarstva, da bi analizirali i kreirali medijski sadržaj.

Tokom neformalnog dela programa, sem druženja i razmene informacija, učesnici su imali priliku da posete Karlovačku gimnaziju, najstariju gimnaziju na prostoru Srbije i da probaju lokalne specijalitete. Program je završen vožnjom brodićem po Dunavu uz posetu zaštićenim predelima Karlovačkog dunavca.

Obuku su organizovale Beogradska otvorena škola, Pokret gorana Vojvodine, RES fondacija, koje zajednički deluju u Mreži dobre energije. Obuka je organizovana u okviru projekta „Energija zajednice“, koji je podržan od strane Fonda braće Rokfeler.

Milisav Pajević

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti