Održana međunarodna konferencija o obnovljivim izvorima energije u urbanim sredinama

U okviru Dana energetike koji se održavaju na Novosadskom sajmu, juče je održana međunarodna konferencija o obnovljivim izvorima energije u urbanim sredinama, koja se realizuje u okviru prekograničnog projekta „Eksploatacija različitih izvora u proizvodnji zelene energije – XDEGREE“.

Foto: Autonomna Pokrajina Vojvodina

Projekat XDEGREE, sa budzetom od 1,7 miliona evra, jedan je od najvećih projekata koji se realizuju u okviru Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020.

Partneri na projektu su Univerzitet u Novom Sadu, JKP „Vodokanal“ iz Sombora, Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Vinkovački vodovod i kanalizacija d.o.o. i Poljoprivredni institut Osijek.

Učestvujući na konferenciji, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić je istakao da, imajući u vidu značaj energenata za razvoj privrede, ekonomije i društva, ovaj projekat, pored toga što je vredan čak 1,7 miliona evra, ima posebne vrednosti koje se ogledaju u promeni ekološko-energetske kulture i loših navika, podizanju energetske stabilnosti, efikasnosti i nezavisnosti, te zaštiti životne sredine, te da je korišćenje „zelene energije“ jedan od načina da se prevaziđu izazovi savremenog doba za sve većom potrebom za energijom.

„Srbija ima dosta komparativnih prednosti za korišćenje obnovljivih izvora energije. Kada je u pitanju solarna energija, imamo 30 odsto potencijala više u odnosu na prosek EU, ako je reč o biomasi, imamo nekih 10-tak miliona tona samo na teritoriji AP Vojvodine. Srbija sa investicijom od približno 600 miliona evra u vetroparkove deli 10. mesto u Evropi, sa zemljom kao što je Norveška.

Otvoreni su vetroparkovi kod Vršca, Kule, Alibunara, a ove godine nas očekuje otvaranje dva velika vetroparka kod Kovačice i Kovina“, izneo je Grbić i naglasio da neophodnost korišćenja obnovljivih izvora energije, što promoviše i projekat XDEGREE, jeste i korišćenje evropskih fondova, što dovodi do novih modela finansiranja i ostvarivanja i ciljeva koji se, u krajnjoj liniji, svode na zaštitu životne sredine, smanjenje potrošnje i sprovođenje mera energetske efikasnosti.

Vidosada Enderić, direktorka Fonda „Evropski poslovi“ je istakla da je ova konferencija značajna zbog toga što pokazuje kako se koriste fondovi EU, a projekat XDEGREE, koji je u skladu sa strategijom EU i nacionalnom strategijom kad je u pitanju energija, zbog toga što u fokusu ima dva komunalna preduzeća iz Sombora i Vinkovaca. On doprinosi ekonomskom napretku, kao i zaštiti životne sredine.

Koordinator projekta prof. dr Filip Kulić je izjavio da je projekat ušao u treću i poslednju godinu realizacije, te da su rezultati već vidljivi.

„U Vinkovcima se završava montaža solarnih elektrana, u Somboru se završava montaža kogenerativnog postrojenja čija je snaga 200 kilovata električne i 230 kilovata toplotne snage i kreće se u drugu fazu povećanja proizvodnih kapaciteta biogasnog postrojenja sa 1700 na 3000 metara kubnih biogasa na dan.

Na kraju projekta, ukupna instalisana snaga treba da bude 1,24 megavata. Pored toga osnovane su i opremljene dve laboratorije: u Osijeku laboratorija za analizu kvaliteta biomase, a na novosadskom Univerzitetu je osnovana laboratorija za analizu potencijala sirovina za proizvodnju biogasa“, rekao je dr Kulić.

Na Novosadskom sajmu su uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, održani i paneli posvećen biomasi i biogasu, te projektima i aktivnostima Evropske banke za obnovu i razvoj.

Izvor: Autonomna Pokrajina Vojvodina

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti