Održana konferencija Na putu ka EU i zdravoj životnoj sredini

Foto: ekologija.gov.rs

Ministar zaštite životne sredine, Goran Trivan učestvovao je na konferenciji Na putu ka EU i zdravoj životnoj sredini, koju organizuje Centar za evropske politike (CEP).

Ministar Trivan je na samom početku istakao značaj saradnje sa nevladinim sektorom, pohvalivši istraživanje Centra za evropske politike i drugih nevladinih organizacija koje su učestvovale u njegovoj izradi. Dodao je da se za ekologiju izdvaja 0,2 odsto BDP Srbije, što je premalo, a istakao je i da sva sredstva koja se prikupljaju od zelenih naknada moraju ući u budžete ministarstva i organa zaduženih za životnu sredinu na lokalu. Ministar je dodao da EU mora više pomoći u oblasti zaštite životne sredine i omogućiti Srbiji mekši pristup fondovima kojima se pristupa kasnije.

Sem Fabrizi, šef delegacije EU u Srbiji istakao je da je ponovna operacionalizacija i uspostavljanje Zelenog fonda u njegovom punom kapacitetu izuzetno značajno. On se nada da će se zeleni novac zaista koristiti za namene i pitanja u životnoj sredini. Takođe je, istakao da IPA mehanizam stoji na raspolaganju za finansiranje projekata u ovoj oblasti i da bi voleo da ima više novca za projekte u zaštiti životne sredine. Na kraju se dotakao klimatskih promena i istakao da je EU izuzetno zadovoljna jer je Srbija među prvim zemljama u svetu i prva zemlja u regionu ratifikovala Pariski sporazum i usvojila svoje Nacionalne obavezujuće ciljeve u pogledu remisije SO2 gasova. Pohvalio je i ulogu NVO i saradnju sa njima.

Tanja Mišević, šef pregovaračkog tima Srbije za pristupanje EU rekla je da je poglavlje 27 jedno od objašnjenja zašto su Srbiji potrebne evropske integracije. Dodala je da je Srbija na pola puta kada je reč o ovom poglavlju, kao i da je veoma bitno napraviti dobru početnu poziciju za pomenuto poglavlje.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti